La ciutat

La ciutat

dimarts, 30 d’octubre del 2018

Vetllar els difunts i ficar-se de dol...


 S'acosten dies de record especial per aquells que ja no hi són entre nosaltres, Tot Sants i el dia de Difunts, estem en la setmana de visita al cementiri per dur flors als difunts i arreglar les tombes. Costums que perduren entre nosaltres, al costat d’altres que han desaparegut o estan molt a prop de desaparèixer.

Antigament, així que hi havia una defunció, arreu se suspenia qualsevol feina, per urgent que aquesta fos, i tothom, familiars i amics, es disposaven a acomiadar el finat com calia i amb les honres necessàries.

Els familiars més propis es posaven de dol i a la cambra mortuòria atenien i rebien el condol dels qui venien a fer la darrera visita a la persona difunta, a la qual es vetllava sense interrupció, dia i nit, fins que arribava l'hora de l'enterrament.

El costum de vetllar al mort durant la nit ha anat caient en desús d'ençà dels anys 50-60 del segle passat al nostre poble, justificant-se la desaparició perquè, de vegades, era més un acte de diversió que de dol, passant la nit acompanyant el difunt amb café, galetes, licors i les persones passaven la nit conversant i fent gatzara.

El costum del dol també està canviant, jo diria que inclús desapareixent; fins no fa massa anys a Castelló, i encara en alguns pobles de l'interior, els familiars més propis de la persona difunta portaven dol durant un temps determinat, més o menys dilatat segons la proximitat del parentiu. Pels pares i pels i pels fills, parents en primer grau, es portava dol fins a dos anys; pels germans i cunyats, un any; pels avis, sis mesos. Pel cònjuge la vídua acostumava a portar dol tota la vida,a excepció que es tornés a casar. El dol que portaven els vidus també es dilatava molt temps, de vegades per sempre més.

Hi ha una dita popular, expressiva i irònica, referida al dol que deu portar-se per alguns familiars: "Per un oncle i una tia - una nit i un dia - i si no deixa res - de casa al carrer»" la qual cosa significa que per oncles, nebots i cosins, només es portava dol en l'acte de l'enterrament.

Durant el temps que portaven dol les dones anaven totalment vestides de negre. El dol dels homes consistia en els senyals del mateix color, la corbata, un botó a la solapa, un braçal...Mentre es duia dol les persones s'abstenien d'assistir a festes i espectacles, sobretot no anaven al ball, considerada com la diversió més frívola. També era freqüent utilitzar sobre i paper amb una franja negra quan s'havia d'escriure una carta. Les dones que duien el rigor del dol fins a l'extrem, quan sortien de casa sempre portaven un vel negre que els cobria la cara.

Tots els costums antics: vetllar el mort a casa, tapar els miralls, penjar cortines negres als balcons, aturar els rellotges, fer cremar quatre ciris al voltant del llit, ficar una mica de sal sobre el cos del difunt per evitar que siga apoderat per un esperit malèfic i tants altres hàbits que ajudaven a assumir la mort de la persona estimada com un primer procés de dol, han desaparegut o van desapareixent a mesura que ens anem "modernitzant".

Anar a un tanatori a vetllar els morts o donar el condol ha esdevingut un fet quotidià. Les famílies preferim la comoditat i els serveis d'aquestes instal·lacions, que no tenir al difunt a casa com es feia abans. En moments durs com la mort s'imposa la funcionalitat per davant de la ideologia i la tradició.

Els tanatoris edificis moderns i pràctics faciliten la mobilitat i la comoditat de la família i els amics. Si, són negocis, unes empreses com qualsevol altra, però fruit de la seua capacitat d'adaptar-se a les necessitats dels ciutadans oferint serveis i productes per respondre a les noves demandes, hi han influït indirectament en la pèrdua dels costums ancestrals...

No vull tornar al passat però tampoc vull oblidar-lo, no fos cas que arribem a perdre la nostra identitat. Només són reflexions, quasi a l'inici del mes més trist de l'any, quan la natura finalitza el seu cicle d'esplendor i inicia l'esmortiment de la tardor i l'hivern, i en què tot convida a la tristor, la severitat i el recolliment.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada