La ciutat

La ciutat

diumenge, 25 de novembre del 2018

Endavant!!!


 L'expressió endavant és ben valenciana i sol utilitzar-se col·loquialment per indicar la voluntat de prosseguir en una acció malgrat les dificultats. En moltes ocasions, per vèncer aquelles dificultats, assolir uns propòsits específics o uns objectius predeterminats és comú, tendència o voluntat de les persones, unir-se en grups, creant allò que anomenem una associació.

Si aquesta no presenta cap afany de lucre, tenint com a finalitat difondre un aspecte patrimonial, la transmissió d'una herència del poble, la salvaguarda i protecció de béns o experiències emocionals i està conformada per persones civils, s'anomena associació cultural.

Tenim la sort que a la nostra ciutat en són moltes les associacions culturals que treballen per potenciar la cultura en múltiples aspectes, ja siguen festeres, cas de les gaiates o colles, educatives, cas de les AMPE's, folklòriques o teatrals, cas dels grups de dansa o de teatre amateur, socials, cas de les associacions de barris, jubilats o pensionistes, afegint-se les musicals o religioses i un llarg etcètera.

Ahir dissabte i en una hora no massa comuna, les 10.30, vaig ser convidat a la presentació en societat d'una associació cultural recentment creada, l'Associació Misteri de Castelló, un grup de persones de la terra que s'uneixen per vetllar perquè el Misteri Assumpcionista de Castelló de la Plana, del segle XVII es represente anualment i de manera popular.

La sorpresa fou gran, ja que a més a més d'una gran assistència i expectació, allí vaig poder comprovar com, quan es tracta de cultura popular de Castelló, les idees polítiques i religioses queden a banda i tots, polítics d'un color i l'altre i ciutadans, creients, agnòstics i fins i tot ateus, s'involucren, econòmica o personalment, en la recuperació d'una obra on la fe i la religiositat es complementen amb un caràcter didàctic i a la vegada musical. Història i devoció a parts iguals.

El Misteri Assumpcionista de Castelló de la Plana del qual es té constància des de les darreries del segle XV, aborda l'ascensió de la Mare de Déu després de la mort. Exemple de teatre musical medieval, malauradament va perdre's la versió original en valencià en haver de canviar de llengua després de les prohibicions del Concili de Trento, arribant als nostres dies l'obra completa en la seua versió en castellà, malgrat les poques representacions que en els darrers segles s'han fet, gràcies a la còpia que el notari Jaume Cases va fer i incloure en el Llibre Verd de Castelló, que es troba a l'arxiu municipal.

Un "Misteri", rescatat i representat de manera puntual en 1999 amb motiu del 75é aniversari de la coronació de la Mare de Déu del Lledó i el 2008, amb motiu de la celebració del Primer Any Marià de Lledó i del 800 aniversari del naixement del Rei Jaume I i que ara, mitjançant aquesta nova associació cultural, sota la presidència d'En Fernando Vilar i un grup de "manifassers", i amb direcció artística de Santi López, llança el repte de tornar a posar en valor aquest drama popular la nit del divendres 14 de desembre a la cocatedral de Santa Maria i amb entrada lliure.

Des d'ací voldria en primer lloc donar ànims, empènyer, amb el crit ben fort d'endavant i felicitar als valents i valentes que donaran vida al Misteri, que el posaran en escena, amb les seues veus, qualitats artístiques i musicals i a tots aquells que des del darrera ho faran possible, començant per desitjar llarga vida a aquesta nova associació que, tot i ser molt jove, ha aparegut amb força per rescatar de l'oblit i donar renovada vida a aquest monument de la religiositat popular medieval castellonera. Per molts anys amics!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada