La ciutat

La ciutat

dimarts, 14 de juny del 2022

Euros/MWh....

Brussel·les va aprovar la setmana passada el mecanisme conegut com a «excepció ibèrica», un sistema que introdueix un límit al preu del gas a Espanya i Portugal amb l'objectiu d'abaratir el rebut d'electricitat. La mesura ha entrat en vigor hui dimarts 14 de juny i fixa un límit mitjà de 48,8 euros per megawatt al gas que es fa servir per a generar electricitat. Aquest sistema ha de permetre rebaixar el rebut de la llum entre un 15 i un 20% a partir de demà dimecres i es començarà a notar a la factura del mes vinent de juliol, segons càlculs del Govern.

Serà casualitat però hui, 14 de juny, dia 165 de l'any, el preu mitjà de l'electricitat se situa en 165,59 euros/MWh després de la primera subhasta pel límit al preu del gas, segons les dades publicades per l'operador del mercat Ibèric d'Energia (OMIE). Sembla que el mecanisme ha fet que el preu baixe uns 50 €/MWh si tenim en compte el preu d'aquest dimarts que supera els 214 €/MWh.

Molt bé, però què és un megawatt hora i com influeix en la meua factura de la llum? Una pregunta que molts consumidors ens fem i que pocs arribem a entendre. Per tractar d'esbrinar i treure llum al concepte, mai millor dit, per entendre el que és un megawatt i quilowatt hora primer cal partir de la unitat: el watt. Un watt, per definició, és "una unitat de potència elèctrica produïda per una diferència potencial d'1 volt i un corrent elèctric d'un amperi, és a dir, un voltiampèri". Heu entés alguna cosa? Jo poca cosa, deduïsc que un quilowatt equival a 1.000 watts i un megawatt a un milió de watts. Per tant, un quilowatt hora (kWh) és una unitat pràctica d'energia equivalent a l'energia produïda per una potència de 1.000 watts durant una hora i un megawatt hora (MWh) és una unitat de potència equivalent a un milió de watts o 1.000 quilowatts.


Però a la meua factura elèctrica el consum apareix reflectit en kWh i no en MWh que es fa servir per a mesurar grans potències. De fet, no sé si serà cert, així i tot he llegit en algun lloc que un megawatt hora suposa una quantitat d'energia que pot donar electricitat a una mitjana de 330 habitatges en una hora.


Si no ho he entés malament resulta que si hui el megawatt hora es paga per mitjana a 165 euros, el kilowatt hora del rebut d'electricitat ens ha de sortir a un preu 1.000 vegades menor, o cosa que és el mateix 0,165 euros per kWh.

I a l'hora de pagar? El més normal seria multiplicar els kWh consumits pel preu per kWh, però no, no és tan senzill, a més a més del consum, cal pagar per la potència contractada, el lloguer d'equips i per descomptat els impostos.

Jo, com la gran majoria de consumidors dispose d'una tarifa PVPC, dissenyada i regulada pel Govern, amb preus variables per trams horaris, que he vist augmentat considerablement el preu en les darreres factures, i, per tant, i tot i que continuarem sumant cost de potència, lloguer i impostos, hauria de ser dels primers a notar l'efecte d'aquests 0,165 euros per kWh, enfront dels clients amb preus fixos. Serà així? Vosaltres que creieu... jo sóc escèptic, alguna se'n trauran per continuar pagant igual o més...


De segur que hi haurà algun raconet que, vet per on, "no s'havia entés bé" i servirà per a continuar rebent ensurts a l'hora d'obrir la factura. I tal com diu el popular refrany valencià, malgrat haver-hi diferents comercialitzadores i distribuïdores i poder elegir, "de moliner canviaràs, però de lladre no t'escaparàs", encara que canviem de proveïdor, de comerciant... per no estar contents en ell, ens quedarem com estàvem, perquè tots actuen igual.

I és que la transparència en allò de la llum, la claredat, està molt lluny d'entendre's i la confiança amb les elèctriques fa temps que, i no em pregunteu el perquè, l'hem perduda. Sense negar la saviesa popular, vull deixar un raig a l'esperança i encara vull creure que tot pot arribar a millorar...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada