La ciutat

La ciutat

dissabte, 31 de desembre del 2022

Cultura, festa i finalment.. vida social.

El dijous vaig fer en aquest mateix blog un resum personal de les activitats culturals que al llarg de l'any i a parer meu més impacte havien despertat entre el veïnat; ahir divendres, penúltim dia de l'any, vaig fer una segona valoració, amb un esquema semblant a l'anterior, però donant protagonisme a les activitats festeres; hui, dissabte i darrer dia de l'any, voldria tancar aquest cercle, afegint una tercera valoració a la cultural i festera, la dels esdeveniments socials, del dia a dia del palpit de la ciutat i que, sempre a parer meu, més impacte o ressò han causat.

Per no perdre el fil seguiré el mateix esquema dels resums anteriors, és a dir, aspectes importants i destacats de cada mes.

Gener: L'any va començar, després d'un perioode informatiu, amb l'activació del sistema de control d'accés al nucli històric de la ciutat a través de 22 càmeres capaces de llegir les matrícules dels vehicles, multant als no autoritzats. Mesura que, ara, quasi un any després, ha aconseguit la reducció en un 15% del pas de vehicles pel centre.


Febrer
: Va iniciar-se amb la posada en marxa del projecte de remodelització i mobilitat de vianants i ciclista de l'avinguda de Lledó que, no exempt de polèmica i amb un termini d'11 mesos, a hores d'ara està a punt de finalitzar. També un acte emotiu i simbòlic va tenir lloc en aquell més, a més de desplegar-se a la façana de l'edifici nou de l'ajuntament una lona en suport al poble ucraïnés amb el lema "No a la guerra" va ser il·luminada per uns dies la font de la plaça amb els colors de la bandera ucraïnesa (blau i groc) en mostra de solidaritat.

Març: Dos esdeveniments són recordats amb força, l'inici d'una nova edició del projecte "L'escola canta" que va aglutinar més d'un millar d'escolars al voltant de la música, treballant a la vegada la llengua i la cultura valenciana; d'altra banda, la solidaritat de la ciutat va manifestar-se a través de la Regidoria de Benestar Social, Dependència i Infància, atenent-se 206 persones ucraïneses que van arribar a la ciutat des de l'inici de la guerra, un total de 76 famílies i 93 menors que van integrar-se al teixit social de la ciutat.

Abril: L'ambaixador del Japó el senyor Kenji Hiramatsu primer, i el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, quasi a continuació van protagonitzar sendes visites institucionals. Quasi a la fi de mes va celebrar-se la V edició d'Escala a Castelló, amb visites als vaixells i una àmplia oferta d'activitats perquè tots els castellonencs poguérem gaudir de la gran festa del mar.


Maig:
  Es formalitza la compra municipal de tres parcel·les que sumen uns 10.000 metres quadrats al voltant de l'estació de Renfe amb l'objectiu de destinar-les a la construcció d'un aparcament en superfície així com per a una possible i futura ampliació del CEIP Jaume I. Sembla que la cosa va endavant...

Juny: És recordat amb força el I Congrés Nacional de Tapes Ciutat de Castelló, que va reunir a la ciutat a prestigiosos cuiners de tot el país i potenciar la gastronomia com a reclam turístic. A proposta de tots els grups municipals de la corporació de Castelló es proposa la concessió de tres Medalles d'Or de la ciutat a la societat castellonenca per la seua actitud exemplar durant la pandèmia, a la Societat Castellonenca de Cultura i al Club Esportiu Castelló en el centenari de la seua fundació; i per al nomenament de Fill Predilecte de la ciutat a Francisco Michavila Pitarch.

Juliol: En ple estiu va obrir-se una nova zona verda de 2.800 metres quadrats al costat de l'avinguda Doctor Clará, guanyant-se un espai públic per al gaudi de la ciutadania, amb una actuació a manera de bulevard amb arbratge, una àmplia plaça amb bancs i amb diverses zones amb jocs infantils, que des d'aquell moment ha contribuït a millorar l'entorn de la zona.


Agost:
Tot i que l'ajuntament va voler donar compliment a les lleis en matèria de memòria democràtica iniciant aquell mes els treballs que contemplaven la retirada del monument als Caiguts i la recuperació del jardí en l'espai ocupat pel monument al parc de Ribalta, diferents actuacions i entrebancs van retardar aquella retirada i, hui, la Creu continua presidint encara l'indret i el monument.

Setembre: Va celebrar-se amb el lema "Recuperem els carrers" la Setmana de la Mobilitat Sostenible, programant-se quasi una trentena d'accions en una desena de punts de Castelló fixant com a objectiu la importància de recuperar l'espai públic per a l'ús i gaudi de la ciutadania.

Octubre: Després de sis mesos d'obres de rehabilitació del sostre de pavès va tornar a obrir-se al públic la Torre de Sant Pere a la plaça Les Aules, tornant a ser visitable formant part de nou de l'Itinerari de la Muralla Medieval de Castelló del MUCC. També el II Congrés de Dones de Castelló, organitzat per la Regidoria de Feminisme de l'Ajuntament de Castelló, va reunir a l'Auditori a més de 200 dones, per analitzar les conseqüències derivades del fet que homes i dones hem sigut socialitzats al llarg de la història de forma diferenciada, reivindicant el feminisme del canvi per plantar cara al patriarcat.


Novembre:
Es culmina, després de nou anys de tramitació l'aprovació del Pla General d'Ordenació Urbana en conjunt que projecta la ciutat dels pròxims 20 anys, dissenyant un model de ciutat compacta i sostenible, que cus els barris racionalitzant l'ús del territori i dels recursos, i donant resposta a les necessitats reals de sòl residencial, industrial i terciari. I si l'aprovació del PGOU va ser la gran notícia, no ho va ser menys l'altre esdeveniment del mes, la celebració de la I Cimera hispanoromanesa una cita bilateral que va reunir a la nostra ciutat a dues àmplies delegacions dels governs d'Espanya i Romania encapçalades pel president del Govern d'Espanya i pel primer ministre de Romania i que, sens dubte, va contribuir a reforçar les vies de col·laboració i estrényer els vincles entre tots dos països.

Desembre: Es retira tota la tanca del parc de Rafalafena obrint-se a la ciutat els seus 36.000 metres quadrats, generant-se a partir d'aquell moment un espai verd obert, més integrat a la ciutat, sense barreres visuals i que ha ajudat a augmentar la percepció de seguretat. I com no podia ser d'altra manera, és el desembre el mes del pressupost, vora 196 milions d'euros es la quantitat que  gestionarà el consistori l'any 2023 pel funcionament local i el manteniment i reforç de les polítiques socials i verdes i també per un nou impuls econòmic, en definitiva per fer una ciutat oberta, sensible, moderna, amable i per les persones.

Amics, el temps s'esmuny de les nostres vides, tan ràpid com anem sumant anys, confiem que aquest 2022 quan a mitjanit se'n vaja, s'emporte lluny problemes i preocupacions. L'any s'acaba, però el món no, així que vos desitge any bo, un any complet, un any honest, un any perfecte, un any millor, un any positiu, en definitiva, un any ple de virtuts i cap defecte i que seguiu fidels a aquestes lectures. Feliç any nou!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada