La ciutat

La ciutat

dissabte, 29 de novembre del 2025

Nom exòtic… plat curt!

No m'he considerat mai un sibarita, una persona que busca els plaers de la vida amb molt de luxe i refinament, per això, a l’hora de menjar mai he tingut un gust delicat i exquisit paladar, no he estat allò que diem un bon gastrònom o més refinadament un gurmet.

Quan he anat a dinar o sopar fora de casa per les circumstàncies que siga no m’he preocupat gens ni mica de conéixer amb antelació els plats de l’establiment, i si aquells eren significativament refinats, fins o sofisticats. Quasi sempre m’he fixat més en l’atenció del personal i la quantitat servida en cada plat demanat i, per descomptat en la relació servei-preu.

Per això mai he entés el concepte, cada vegada més estés, d’alta cuina ni tampoc mai m’ha atret conéixer o visitar algun dels restaurants on els cuiners amb llarga i ampla experiència són més que famosos.


Com molts de vosaltres he sentit parlar i vist en més d’una vegada per televisió als germans Roca, Martín Berasategui, Dabiz Muñoz, Quique Dacosta Juan Mari Arzak o Carme Ruscarella, però sempre m’ha semblat que allò que ells fan i que és conegut com a “tècniques d’avantguarda” aplicades a la cuina està prop del que coneixem com a “prendre el pèl”, és a dir, burlar-se de nosaltres o enganyar-nos de manera amistosa, sense tenir una intenció maliciosa, perquè més que donar menjar el que fan, a parer meu, és buscar sorprendre.

També les nostres terres tenen fama de bons cuiners i millors restaurants. De fet, la prestigiosa guia anual Michelin o d’estreles Michelin de la que tots hem sentit parlar, inicialment una guia de viatges amb un llistat de llocs per menjar i dormir, i hui, més de 100 anys després de la seua primera aparició, un catàleg de restaurants de gran luxe, incloïa fins ara tres restaurants provincials a l’elit gastronòmica internacional, Cal Paradís de la Vall d’Alba, Atalaia d’Alcossebre i Raül Resino de Benicarló.


Tot just aquests dies la prestigiosa guia acaba de fer pública la seua darrera valoració en la gala de lliurament d'estreles 2026, incloent-hi dos nous establiments castellonencs reconeguts amb una estrella Michelin, el restaurant Llavor, ubicat a Orpesa del Mar, i el restaurant Rubén Miralles, de Vinaròs.

No diré que qualsevol dels xefs dels cinc establiments provincials no tinguen un gran talent culinari, però anunciar els seus menús en alguns casos fins i tot amb el temps de duració d'aquest, al costat de noms de plats com Flam de carabassó, carabassó fumat, quisquilles i sopa agripicant, Raja amb mantega blanca, nyoquis de llimona i col·lagen cruixent, o Pintarroja, a all i pebre blanc, amb parmentier d'AOVE i espagueti de mar, d’entrada semblen un poc ridículs i extravagants, poc comuns i creats inicialment per cridar l’atenció.

I si no vols caldo dues tasses. Entre les novetats a afegir “Núvols de papallones” creació de Llavor o ”Fòssil de calamarsó” de Rubén Miralles que no diré no seran plats d’alta elaboració i espectacular presentació, però de segur que amb quantitat i contingut del plat simbòlica.


L’any 2018 el professor gadità José Berasaluce va publicar un llibre “El engaño de la gastronomía española” on tracta de descriure i interpretar els fets que han tingut lloc al voltant del 'boom' gastronòmic dels darrers anys, arribant a afirmar que “els restaurants de moda són espais de poder que manifesten la seua superioritat a través del luxe i l'ostentació generant un comportament bastard de classe”; no hi puc estar més d’acord.

Des d’ací a la vegada que felicite els xefs castellonencs guardonats per mantenir o incrementar les estreles, els demanaria que deixaren o no caigueren en el màrqueting, esnobisme, espectacle i banalització que sembla impera a l'actual moda gastronòmica, i en benefici de tots, practicaren una cuina, elaboraren uns plats de qualitat, sense noms tan exòtics i sobretot, amb prou contingut per a quedar no només de paladar si més no també amb l’estómac més que satisfet.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada