La ciutat

La ciutat

divendres, 8 d’abril del 2016

Tributs i monedes

 El passat dimecres, dia 6, dia 97 de l’any i festivitat entre d’altres de Sant Guillem i Sant Celestí, com és ben sabut, va començar el periode  de realització de “la declaración de la renda”, l’impost personal que ens graba la renda obtinguda en l’any anterior per comprobar si s’han pagat impostos de més, i per tant, cal que hisenda ens torne diners o, pel contrari, si s’han pagat menys impostos dels establits i cal, abonar una quota extra.

Aprofitant aquesta situación voldria jo hui recordar com al llarg de la historia, sempre s’han necessitat diners per fer front a les despeses que l’administració estatal o municipal demanava, allò que anomenem impostos, i com aquests, sempre han tingut un carácter directe, personal, subjectiu, progressiu i periòdic. De manera que hui voldria recordar una mica els tributs i les monedes antigues del nostre estimat Castelló.

Al nostre poble  ja els primers anys després del trasllat, al segle XIII,  va crear-se pels Jurats de la Vila un tribut que els veïns aportaben a les arques municipals en funció de la seua riquesa, ja fora aquesta urbana, rústica, pecuaria o comercial, anomenat “peita”. 

La legislació que la regulava era confusa i indeterminada als primers anys, però a mesura que va anar passant el temps arriba a tenir uns procediments clars i precisos sobre qui i com s’habia de contribuir.

Conta la historia que per fixar l’import que, els caps de familia, ja foren casats o solters, les vidues, els hereus,  i orfens, els pobills, els clergues,  o els propis convents , havien de pagar, s’avaluaven les rendes que posseien en lliures, imposant-se el 10% del valor dels bens immobles, i el 5% dels bens mobles, com a peita.

La lliura, i el seus divisors  el sou i el diner només eren unes monedes de conters, sense representació física, tot i que el seu valor equivaldría, de la primera, a 3’75 pessetes, poc més de 2 cèntims d’euro, el sou, una vintena part de la lliura i el diner una dotzena part del sou.

Aleshores si els conters es feien amb lliures, sous i diners, calia després buscar el seu equivalent amb la moneda circulant. Aquestes foren:

el reial menut de bronze, amb el valor constant d’un diner
la mealla, equivalent a mig diner.
el dihuité o real de plata de 18 diners (un sou i mig)
el quinset, de 15 diners
els reals castellans de 23 diners
el real d’or de 10 sous, o siga mitja lliura
el mig real d’or, de 5 sous, un quart de lliura.


Vet per on, una mica d’embolic entendre-ho i  calcular la renda a pagar pels castellonencs dels segles XIII i XIV, si fa o no fa, també com ara; poc hem avançat en aquest camp. Moltes disposicions s’han anat dictant al llarg dels segles, però el tema de la fiscalitat i el pagament d’impostos, ha estat, està i de seguir així estarà, molt confús, de manera que la historia ens fa veure com és difícil orientar-se amb claretat a l’hora de fer front a la regulació de la nostra situació fiscal.  Desconfiances i pagaments, tributs i monedes, i la retahíla aquella de, com era? A sí, hisenda som tots!!!, (encara que amb els darrers esdeveniments escorcollats, costa de creure-ho)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada