La ciutat

La ciutat

divendres, 29 d’abril del 2016

Una molt bona iniciativa...

És veritat que no es tracta de cap novetat, si voleu fins i tot accepte que és una continuació d'un cicle encetat fa uns anys, per partida doble, a nivell provincial i a nivell local, impulsat per l'antic equip de govern de la Diputació i de l'Ajuntament de Castelló.

És de rebut recordar el cicle musical "pelegrinatge per les ermites" que des de la tardor del 2011 i al llarg dels anys posteriors, va portar mitjançant 19 concerts, una seleccion acurada de la música dels millors compositors del barroc, de la  del grup L'Estança Harmònica, a les ermites de Peníscola, Vinaròs, Morella, Sogorb, Moncofa, Vistabella o moltes més, omplint els espais de gent amb ganes de gaudir d'aquest tipus de música, difícil de trobar en directe sobretot als pobles menuts.

D'altra banda, des de l'Ajuntament i en els darrers anys, i amb el propòsit de conjugar música i festa, s'ha impulsat el cicle "música i dansa a les ermites", fet que ens ha portat a què les ermites del terme municipal, siguen acollidores de diferents actuacions musicals amb grups folklòrics, rondalles o música lleugera, en moments puntuals de l'any.

Ara, sembla vol anar-se'n una mica més enllà i potenciar un viatge etnològic pel cicle anual i fester de les ermites del terme i, hui mateix, es donarà el tret de sortida d'una altra edició del Cicle Música i Dansa, certamen organitzat per la regidoria d'ermites encapçalada per l'amic Enric Porcar.

No vol ser tan sols un recull d'actuacions independents a les diferents ermites municipals o privades, en aquesta edició vol anar-se'n un poc més enllà, agrupant en un conjunt totes les festes que les ermites celebren i dinamitzar-les, fent-les més cada dia més populars, donant-les a conéixer mitjançant la seua historia i sobretot convidant a la participació popular, per arribar així a estimar-les i veure-les com a pròpies.

Cada ermita manté la seua festa, popular, única, diferent, però en totes elles hi ha un element comú l'antiga implicació agrícola i la repercussió social que ha tingut en el lloc o partida on s'ubica.

Ara, des de la regidoria d'ermites vol donar-se un nou impuls perquè els veïns i visitants descobrisquen una forma de viure i sentir la festa diferent, lluny de les modes actuals, tal com la vivien els nostres avantpassats, amb bureos, rondes, dolçaina i tabal, cant d'estil, balls..
.
Lledó, Sant Isidre, Sant Nicolau, Sant Joanet de vora riu, El Carme, La Magdalena, Sant Jaume de Fadrell, Sant Francesc de la Font, Sant Roc de la Donació i el seu homònim de Canet, seran, fins al darrer diumenge de setembre, els espais on es combinarà historia, art, patrimoni, música i festa.

Com deia al començament una bona iniciativa també per promocionar els Grups Folklòrics i de danses de Castelló, les rondalles "Els de la Fileta", "Vora séquia", "Els llauradors" o "1r de Maig", la Colla de Dolçainers i Tabaleters de Castelló o l'Associació Cant d'Estil de Castelló.


No s'estima allò que no es coneix. Iniciatives com aquesta de ben segur contribuïxen a estimar més, d'una banda les ermitesi d'altra, el ric patrimoni musical i de ball del nostre poble. Felicitats senyor Porcar i endavant!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada