La ciutat

La ciutat

divendres, 29 de juliol del 2016

Ens vinculats

Per definició general un Ens és un organisme, institució o empresa, generalment de caràcter públic. En el món de la festa, s'anomena Ens Fester a aquella institució que, de manera directa, busca enriquir la festa des de qualsevol vessant. Si, a més a més de buscar un impuls de la festa, es fa manifest un compromís d'una major implicació mitjançant la realització d'accions concretes, atractives i imaginatives, complementàries a les diguem oficials, aleshores, i en el cas de les Festes de la Magdalena de Castelló, parlem d'Ens Vinculat.

Els capítols II i III dels Estatuts de l'Organisme Autònom Local "Patronat Municipal de Festes de Castelló de la Plana", aprovats pel Ple de l'Ajuntament en sessió de juliol del 2012 i publicats al BOP l'1 de desembre del mateix any, reconeixen, articles 70 i següents, una sèrie de col·lectius ciutadans, que per la seua especial significació, importància històrica i pes específic, mereixen vincular-se a l'estructura organitzadora de les Festes de la Ciutat, amb la finalitat darrera de seguir treballant en pro de les festes, la cultura i les tradicions del nostre poble.

La secció 2a determina les diferents classes d'Ens Vinculats, agrupant-los en elements històrics i col·lectius amb gran pes específic, de manera que entre els primers hi figuren la Germandat dels Cavallers de la Conquesta amb antecedents històrics l'any 1951 i els "Moros d'Alqueria", des de l'any 1978, mentre que al segon grup pertanyerien el Col·lectiu de Festes de Carrer, el de les Confraries Religioses, el dels Barris de la Ciutat i el de les Colles.

Tot i això, dins aquest darrer col·lectiu hi ha hagut en els darrers anys uns grups que han destacat per damunt dels altres, cas de "La Colla del Rei Barbut", "La de dolçainers i tabaleters", "La Colla Bacalao", "L'Aljama" o "La Host del Castell Vell", que han anat assolint, any rere any, noves iniciatives festeres i implicant-se en diferents graus en l'estructura oficial, fet que els hi ha portat a organitzar i rebre a canvi unes subvencions municipals per compensar les seues, a vegades, grans despeses.

Tal vegada per això sembla que nous col·lectius festers "volen pujar al carro" i ser considerats com més prompte millor Ens Vinculats, en considerar que són ferms col·laboradors del desenvolupament d'actes festers, la qual cosa destapa un dilema en considerar si, realment, tot i reunir els requisits legals (art 71é), mereixen el reconeixement exprés del Patronat de Festes i, per tant, ser inscrits al Registre previst en els Estatuts.

La polèmica sembla ha arribat al carrer i ja hi ha defensors i detractors de la possibilitat de les noves incorporacions i fins i tot pressions sobre els membres del Consell Rector del Patronat perquè recolzen una postura o l'altra.

Tanmateix sembla que està clar: qualsevol col·lectiu que reunisca els requisits crec ha de ser acceptat. Després, i d'acord amb l'art. 73, serà el Consell Rector qui analitzades en temps i forma les propostes d'activitats a realitzar i una memòria valorada de les mateixes per part dels diferents col·lectius, conformar o negar acords de col·laboració, proposant-se possibles camps d'actuació dins els diferents vessants de les festes de la ciutat, de manera que aquells Ens Vinculats que incomplisquen les seues obligacions puguen ser donats de baixa i punt.

Sé que les meues paraules, la meua opinió, no agradarà a tots, però crec és de justícia mentre no tinguem en marxa el compromís de l'alcaldessa, de celebrar un Congrés Fester, on hi hauria de debatre's amb més profunditat l'esperit actual dels Ens Vinculats, a la vegada que s'imposa una revisió dels Estatuts del Patronat, doncs ni el concepte d'Ens vinculat a les festes és l'inicial de l'època de la renovació, ni tampoc la ciutat és la mateixa que va aprovar aquells Estatuts ara vigents.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada