La ciutat

La ciutat

divendres, 8 de juliol del 2016

Entomòlegs i mosquits

Carles Aranda, un entomòleg del Consell Comarcal del Baix Llobregat, va descobrir-lo el 9 d'agost del 2004 en un parc públic del municipi de Sant Cugat, prompte farà 12 anys. Fins aquell moment havia estat localitzat a diferents països, Estats Units, Itàlia, França... Originari d'Àsia no està massa clar com va arribar a Espanya, però el fet evident és que va arribar per quedar-se.

Es tracta del "Aedes albopictus", conegut popularment com a "mosquit tigre", dípter volador la presència del qual només seria molesta, si no fos per la seua dolorosa picadura, tot i que pot arribar a ser molt perillós al ser potencial transmissor de malalties com el dengue o la febre groga, sota unes condicions molt concretes.

Un animaló aquest "tigre" que, oficialment, "va aterrar" a la nostra Comunitat l'any 2009 i que va escampar-se ràpidament, assolint el passat estiu la seua màxima virulència. El passat mes d'abril, un altre entomòleg, en aquest cas de la Universitat de València, Ricardo Jimenez, que col·labora amb la diputació castellonenca en el pla provincial de control de plagues, va afirmar que la presència del mosquit estava, malauradament, consolidada en 43 dels 135 municipis de la província, el que suposava que vora el 32% dels nostres pobles estaven "infectats".

Motiu cal preguntar-se? En principi la facilitat de mobilitat que té l'animalet, aprofitant l'intens trànsit terrestre. Fins i tot s'estima que l'autopista AP-7 va ser un dels nuclis d'expansió, ja que des de Catalunya, va arribar al País Valencià i des d'ací a Múrcia i Andalusia i, per descomptat, les bones condicions climatològiques que va trobar a la nostra terra i, la necessitat poca aigua per criar, van convidar-lo, definitivament a quedar-se.

La coordinació entre institucions a l'hora de fer front al mosquit, amb aportacions de diners per part de la Diputació i la Generalitat, per col·laborar amb les entitats locals més afectades i amb menys recursos per efectuar tractaments efectius, sembla ha estat fins ara el front de lluita més eficaç i, amb algunes garanties d'èxit, tot a i això aquest mosquit "albinegre" s'ha assentat i és causa de maldecaps continus.

I vet per on, de ser cert el que porta hui la premsa local, els esforços de prevenció i eliminació encetats els darrers mesos, sobretot la posada en marxa del pla especial de lluita biològica amb controls preventius diaris i tractaments d'embornals o clavegueram i de les zones del Grau, Marjaleria o Riu Sec, sembla estan obtenint els seus fruits i que no són altres que el considerable descens d'incidències ciutadanes que, està rebent en aquests dies el servei de control municipal de plagues, tot i estar a l'espera que, també el grup d'experts de l'Institut Cavanilles, contractat per la Diputació, faça públic el seu balanç mensual i, aquest, vinga a confirmar que les incidències en l'àmbit provincial, també són menors.

La batalla comença a guanyar-se però no encara la guerra i, tornant als entomòlegs, aquests coincideixen a assenyalar que juntament amb els tractaments biocides cal intensificar la lluita amb tractaments biològics complementaris, com la proliferació de cases-refugi per rates penades que són uns grans depredadors, a la vegada que seguir confiant que el factor meteorològic estiga del costat dels "humans".

De ser així, de segur, la incidència del mosquit a Castelló aquest estiu no serà històrica i es minimitzaran les molèsties produïdes. Que tingueu sort i que no vos piquen!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada