La ciutat

La ciutat

dilluns, 4 de juliol del 2016

Han arribat per quedar-se tot l'any, més encara a l'estiu.

Vaig llegir-ho no fa massa dies: "Espanya se situa al cap d'Europa en el creixement de micro fàbriques de cervesa. El nombre d'aquest tipus d'empreses ha crescut prop d'un 1600% entre els anys 2008 i 2015".

És evident que els espanyols ens hem sumat amb entusiasme a l'elaboració de cervesa en xicotetes fàbriques. Sembla una gran idea. La cervesa artesana està de moda i més encara ara a les portes d'aquest estiu. Primer va ser el vi d'autor, ara és el torn de la cervesa

Però jo em pregunte: serà aquesta una moda passatgera? Haurà vingut per quedar-se? I, més encara, quina repercussió està tenint o ha de tindre per l'economia industrial castellonenca?

És veritat que podem trobar als nostres mercats i establiments de venda de begudes, diferents botelles de cervesa artesanal, totes elles amb característiques diferents però, quantes d'aquestes estan elaborades a Castelló ciutat o pobles de la província?

Crec que són dues les empreses que tenen la fàbrica i seu a Castelló: Castelló beer Factory, ubicada al polígon estadi i Isanbeer al carrer del Pare Vela. Fabricants de cerveses artesanals elaborades amb ingredients de la terra i amb noms que rememoren els elements típics de la zona. Així, la primera elabora Golden, happy hoppy i Sant Rock, i la segona Isanbeer Magdala, Panderola i Azabache, naturalment negra..
No sé si a la ciutat hi haurà altres elaboradors, però si a la resta de la província. Així Badum elabora a Peníscola amb tocs de carxofa o carabassa, Azahara de Vila-Real incorpora pell de taronja i mel de tarongina, Montmirà a l'Alcora proporciona en les seues varietats Bresca, Columbretes, Penyagolosa, Roxa, Tombatossals o Baza, tocs de mel, romer o gingebre.

Seguim? Encara en tenim més... Francachela o Summer ale, comercialitzada per Lacabra beer de Vila-Real, Cannabeer projecte cerveser de Sogorb amb maridatge de malta, aigua i cànem, la Vidigonera com a projecte artesanal, elaborada amb aigua del font de la fuente de los Baños, del poble a Montanejos o, Fran&Lúis, companyia del Baix Maestrat ubicada en Sant Rafael del Riu i que disposen d'una gamma de cinc cerveses: Enigma, Premium quality, Negra special, Piratta i Natural.

Amics, l'elaboració i consum de cervesa artesana és una tendència en alça que s'estén sense descans. Productes de proximitat, originals, amb personalitat pròpia i una imatge molt característica, que amaguen històries molt personals i satisfan els paladars més exigents, els podem trobar ací a casa nostra, no cal anar lluny a buscar-los, han arribat i o fan per quedar-se.

I, ara, a l'estiu la cervesa és el millor per refrescar-se, per suportar la calor, perquè el 93 per cent és aigua. Segons un estudi de la Facultat de Medicina de Granada, es recomana després de fer exercici físic un consum moderat de cervesa per rehidratar-se.

Tot i això, les cerveses artesanes de Castelló són begudes que, de segur, aniran més enllà de l'estiu, doncs mantenir una agradable conversa, escoltar música o, perquè no, gaudir d'una estona de silenci, prenent una cervesa artesana, observar a contrallum el color i la tonalitat del líquid; sentir a la mà la fredor del got i la humitat condensada a la seua paret en forma de petites gotes d'aigua, fer un glop i sentir als llavis la fredor de la cervesa i copsar la diversitat de sabors i aromes que es poden percebre en les nostres cerveses artesanes, no té preu al llarg de tot l'any, més encara a l'estiu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada