La ciutat

La ciutat

diumenge, 2 d’octubre del 2016

Sabor valencià pels quatre costats...

 Tal vegada el fet que s'acabara uns minuts abans de les 12 de la nit o, que l'esdeveniment tinguera lloc en un indret poc usual, ha fet que hui no hi haja trobat cap referencia a la premsa local, en relació al magnífic, extraordinari i diferent concert que, anunciat com a projecte musical d'arrel mediterrània, "Xiromita trad Project", va reunir la nit d'ahir a l'esplanada i porxo de la Magdalena, més de 250 persones, en una més de les diferents manifestacions artístiques que s'estan celebrant arreu del País, per festejar la data del 9 d'Octubre.

Un espectacle pensat com un viatge per les músiques tradicionals, nascut de la ma del mestre dolçainer d'Ontinyent Miquel Gironés juntament amb altres músics valencians, Abel Garcia tocant la viola de roda, Gusmà Gil al baix, Victor Través a les percussions i el guitarrista castellonenc Toni Porcar, i les veus de Miquel Gil i Rafel Arnal, amb la finalitat de, recollint un bon grapat de temes tradicionals populars propis del nostre País Valencià i de la resta de la Mediterrània, entendre la personalitat de la dolçaina i recuperar els sons del poble.

D'aquest espectacle, de temes tradicionals, populars i propis, estrenat el passat 23 d'abril al centre cultural d'Almussafes, havia tingut ocasió de "fer-ne un tast" a les primeries del mes de juliol en una festa-marjalera i, ara, es presentava la gran oportunitat de poder gaudir del millor de l'escena tradicional al complet i, naturalment, no vaig deixar passar l'oportunitat.

La nit acompanyava, el lloc també, de manera que Gironés i els companys van connectar ràpidament amb el públic assistent que, prompte vam identificar-nos amb la música que el dolçainer i companys van interpretar, respirant des del primer so sabor valencià per tots els costats.

Si he de ser sincer he de dir-vos que el menys encertat per mi era el nom del projecte-concert. No sé realment el perquè de "xiromita trad Project", no em sona gens valencià, fins i tot, el nom de xiromita per referir-se a la dolçaina, no l'havia sentit mai, per definir aquest senzill instrument que el mateix Gironés, de manera sarcàstica, defineix com a "pal amb forats", i que, a les seues mans arriba a parlar.

I el sabor valencià ja havia començat ací a Castelló poques hores abans, amb un altre espectacle, en aquesta ocasió recorrent els carrers de la vila, "El dia del Cant Valencià d'Estil", esdeveniment tradicional en el que les millors figures d'aquest art van oferir al públic diverses mostres de Cant d'Estil i Albaes de l'Horta. "Cantaores i cantaors", versadors i músics que van aconseguir arribar amb intensitat al cor de tots els aficionats.

I per fer realitat el lema que vol reivindicar la diada valenciana "Tots units a una veu", aquesta mateixa vesprada i amb els xiquets com a protagonistes, Dani Miquel, el cantacançons, dolçainer, compositor i cantautor de l'Alcudia, referent en la música per xiquets en la nostra llengua, ens oferirà un concert-participatiu de música infantil a la plaça de l'Hort dels Corders. De segur que aquest artista contundent, aquest showman, amb la seua música, amb algun joc o embarbussament, farà moure els peus tant a menuts com a grans.

El sabor valencià de la música popular sempre ha estat present a la vida quotidiana, perquè ens ha acompanyat en activitats habituals com el treball, les feines a casa o en els moments especials i festius, però sempre ha semblat poc "culta i gens interessant".


Els temps canvien i les noves orientacions polítiques i culturals actuals es llancen a la promoció i difusió d'aquests estils genuïnament nostres, posant un bon grapat d'artistes al servei de l'imaginari comú dels valencians amb la finalitat de recuperar l'autoestima individual i col·lectiva i a fe que ho estan aconseguint. A Castelló es respira aquests dies, ahir i hui, sabor valencià pels quatre els costats, malgrat els possibles entrebancs i salvant totes les dificultats...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada