La ciutat

La ciutat

divendres, 30 de desembre del 2016

Açò s'acaba... reflexions com a poble (I)

 Divendres 30 de desembre, penúltim dia del 2016. Açò s'acaba, és temps de fer balanç, de reflectir la realitat propera que m'envolta, en aquest moment concret. Un any dur, però no trist, al contrari, un any que m'ha servit amb tota seguretat, com a molts de vosaltres, per seguir creixent, amb tot el que això significa.

Tot i que aquestes reflexions poden ser molt subjectives, caldria començar plantejant-se que ha estat el millor d'aquest any que ara acomiadem. Què és el que més m'ha impactat emocionalment o tal vegada que és el que m'ha fet més feliç, perquè la felicitat va molt més lligada al que sentim que al que tenim. Però no amb una visió individual, personal, si més no des de la col·lectivitat, des del sentiment de pertànyer primer a un poble, el valencià i després a un veïnat, Castelló.

Per tant aquestes seran unes reflexions en veu altra destacant aspectes positius però també aspectes millorables, reptes per un futur que, no hem d'oblidar, hem de continuar construint entre tots, cadascú des de la seua parcel·la i des del seu compromís.

Des de concepte de poble valencià, cal remarcar, com a fites importants, aconseguides des del nostre Govern Autonòmic, el gran èxit amb la reintroducció de la sanitat universal, l'eliminació del copagament farmacèutic, el pla de moratòria urbanística o la lluita contra la pobresa energètica, així com la atenció més gran envers les víctimes de violència de gènere o les ajudes a persones dependents, accions que, sens dubte, han fet feliç directament a milers de valencians

Però la realitat de l'any 2016, d'altra banda ens diu que costa i molt, aconseguir treure el nostre territori valencià de la situació de crisi que es viu. La tristor envaeix el nostre cos si pensem en allò que resta per fer. La gran assignatura pendent segueix sent la reforma del sistema de finançament, ja que seguim sent l'única Comunitat que amb una renda per càpita inferior a la mitjana, dóna més diners a l'estat que en rep, i també la reobertura de RTVV, malgrat que les diferents promeses fetes, no va poder fer-se l'octubre passat tal com el Govern va dir que ho faria.

Si voleu podem afegir com a "temes pendents", que enfosqueixen la nostra felicitat, el no haver aconseguit encara la implementació del sistema de dipòsit i retorn dels envasos de begudes, amb l'objectiu de millorar la reducció, nou ús i reciclatge de residus, o la possible i legal regulació i foment de l'autoconsum energètic o la posada en marxa del programa cultural "butaca solidària", que aprope la cultura a les persones més desfavorides.

Molta feina feta al llarg del 2016, però molta feina per fer del nostre Govern Autonòmic, ens sentim feliços però tenim encara ben poc d'aconseguit com a valencians, com a poble d'horta, mar i secà.

Representant un 10% de tota la població de l'Estat Espanyol, el nostre Govern autonòmic només ha aconseguit que el Govern Central invertisca un 6% dels diners de tot l'estat. Cal valorar la nostra terra i seguir enfrontant-nos a Madrid.

Caldrà en aquest 2017 mirar al món amb perspectiva i seguir amb perseverança per ser més i millors en un futur. Tot un repte com a poble, com a ciutadans, com a valencians de qualsevol dels 542 municipis que conformen aquest País.

I que dir com a veïns, en el cas concret de Castelló? Més reflexions que, amb el vostre permís i per no allargar-me massa deixe per a demà...


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada