La ciutat

La ciutat

dijous, 29 de desembre del 2016

Toni, Paquita i Cia... la saga dels "figueros".

Castelló és una ciutat moderna, dinàmica i activa, però no ha estat sempre així; fins no fa massa anys érem un poble, un poble gran si voleu, però un poble. Un espai urbà on la gent es coneixien tots o quasi tots i, amb un bon grapat de personatges, populars, que en diferents èpoques han estat referents d'aquest sentiment de poble.

Personatges com Quiqueta "La Pigà", "Matxinet de l'arròs", Ximent " de Benideta", Micalet"de Panero","Pinello",el tender, Pepito "Xapa", Sento "El Macareno",  Rositina "la Dominguez", Micalet "de Bestreta", Toni "de la Malena", Tófol "el Ratero", Milio "el Menescal", Assumpció "la datilera" o Ramonet "El Barralo", la llista podria ser interminable, han estat més que coneguts per diferents generacions de castellonencs.

Hui en dia no és fácil trobar personatges d'aquest caliu, la pressa i la modernor acaba amb tot. Tot i això encara rebuscant entre el veïnat en trobem algun més que conegut, és el cas per exemple d'Antonio Sebastián Nebot, que així amb nom i cognoms és poc o gens conegut, però si diem Toni "el figuero", immediatament ens ve a la ment la imatge d'un personatge senzill, amable, xarrador i simpàtic, que amb la companyia de la seua inseparable muller, Francisca Cardo, "Paquita", s'han encarregat, des de la senzillesa i el saber fer, de contribuir i fer més gran encara una de les tradicions gastronòmiques més castelloneres, com és l'elaboració i posterior venda de "les figues albardades".

I és que les figues albardades, bunyols amb figa, crec que s'anomenen "higos largueados" en castellà, és un postre molt fester i "castellonero", consistent en unes figues seques mullades en pasta d'ou, fregides i ensucrades, però a les que "Toni i Paquita" els hi fiquen un no sé què i molt d'amor que les fan "especials", úniques i diferents, veritables obres d'art.

La cultura local ha sabut reconéixer en la figura de Toni el manteniment de la tradició gastronòmica, i malgrat no tenir un "local propi" per la venda, sempre han tingut “molta clientela” en qualsevol plaça, carrer o festa, on hagen ficat “la paradeta”.

Ara, a la fi d'aquest 2016 embla que la família dels figueros vol anar una mica més lluny, i ho fa de la  del fill de Toni i Paquita, Antonio Sebastiá Carda, qui al carrer més important del Raval de Sant del Codony, al número 6 del carrer de Sant Fèlix, anuncia l'apertura de "la botiga de la figa", per oferir i promocionar més encara aquest dolç castellonec i altres exquisits productes elaborats amb l'experiència que dóna ser la tercera generació "de figueros".

Tal com podem llegir a la seua presentació del facebook es tracta d'un establiment creat com a homenatge a Anita "la monsagua", l'àvia iniciadora de "la parada" i on a més a més d'altres productes que també tindran la figa com a base, es podrà degustar una altra especialitat familiar, "la xocolata amb xurros".


Un projecte nou al Raval de sempre, que ja acull en horari de 8.30 a 13.30 i de 16.30 a 20.30 i diumenges i festius de 8.30 a 13.00 hores, bunyols i xurros, pastissets de figa, figues seques i albardades, amb café o mistela, tradició de Castelló per molts anys més de la saga dels "figueros", que van començar a caminar allà pels anys 40 del segle passat, tota una vida, tres generacions, sentiment de poble, per molts anys!!!

1 comentari:

  1. No puc estar més en desacord amb la primera frase, i no puc estar més d'acord i més comboiat amb la resta de l'article. Gràcies, JJ.

    ResponElimina