La ciutat

La ciutat

dissabte, 3 de desembre del 2016

No és més net qui més neteja, sinó qui menys embruta.

No, realment a Castelló no som nets. Només cal fer una passejada per la ciutat i fixar-se en allò que veiem. Sembla que per alguns representa un gran esforç no tant sols traure les bosses de les escombreries a les hores pertinents, si més no fins i tot deixar-les dins dels contenidors. No, això no és ser net.

I si ens fixem en els objectes voluminosos? Diria que tenim el rècord de les ciutats amb més deixalles al carrer. Mobles, sofàs, electrodonèstics, televisors… fins i tot sanitaris i espills. Tenim un “ecoparc” i molst veins mai l’han xafat. Tant costa agafar el telèfon o portar els trastos allà on han d’anar? Això, no és de ser net…

I no parlem de com estan els carrers de papers o de burilles de cigarreta. Sort de la brigada de neteja que de bon matí i al llarg del dia no paren de recollir allò que altres tirem. No, això no és de ser net.

I por em dona parlar del mal endèmic les cagades de gos. S’hauran de posar multes exemplars a aquells propietaris de gossos que encara no recullen els escrements de les seues mascotes. Amb quin dret embruten una ciutat que és de tots? Això per no parlar que aquesta actitud incívica fa que la gent acabe agaafant mania als pobres gossos que, l’única culpa que tenen és tenir un amo o ama porc. No, no som nets. No encara…

És un fet que la población canina a Castelló és cada cop més evident. Les seues defecacions i orins els trobem arreu dels carrers per on passem, no hi ha fanal, pla de senyals, racons i baixos dels edificis que no estiguen regats pels orins i les caques. Això és una merda i mai més ben dit.

Són cada dia més les molèsties que aquells originen als vianants, des de la insuportable pudor de pixum fins a l‘haver d’anar esquivant les caguerades. Potser caldria que tots els propietaris de gossos pagaren una taxa destinada a la neteja dels orins i deixalles. Sé que pot sonar a uòpic, però ja em direu quina solució podem trobar perquè les nostres voreres i places estiguen més netes.

La brutícia als carrers i places, per no recollir els excrements dels gossos, és un dels temes que genera més queixes veïnals pel que fa a la via pública., Fins i tot en el plenari infantil d’ahir al matí, els escolars van fer sentir la seua veu en aquest aspecto. És per això que no estaría de més que la Guàrdia Urbana fera un especial seguiment a aquests actes.

És un perill caminar pels carrers i places de la nostra ciutat, per tal de no embrutar-se els peus amb una caguerada de gos, o pitjor encara: per no caure a terra, degut al fet de xafar una d’eixes caguerades. I no és un problema de neteja, és una qüestió de civisme i d’urbanitat.

Per motiu d’higiene pública, de salubritat, per respecte al medi ambient, i als veïns, per donar exemple als més menuts, per civisme, per educació...per tantes i tantes raons més s’hauria de fer un gran esforç per mantenir una ciutat neta. Quin progrés volem si tenim els carrers com els tenim, llençant o traient al carrer tot el que ens molesta?


Crec que el civisme, ens ajuda a ser civilitzats, una cosa que tots entenem. I que la brutícia a casa, al carrer, als parcs, a la roba... ens fa més incivilitzats i menys sociables. No és més net qui més neteja, sinó qui menys embruta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada