La ciutat

La ciutat

dilluns, 26 de desembre del 2016

El segon dia de Nadal: Nadalet.


 Sembla una bajanada, però hui també és un dia especial, 26 de desembre, darrer dilluns de l’any 2016 i segon dia de Nadal. Nadal és la cristianització de les solemnitats del solstici d’hivern i especialmente de la festa romana dels “Dies Natalis Solis Invicti” o festival del naixement del Sol Invicte, moment en què la durada de la llum diürna comença a incrementar-se després del solstici d'hivern, el "renaixement" del sol.


La tradició valenciana, hereva dels repobladors de Jaume I, era celebrar aquestes festes al llarg de tres dies, eren els tres dies de Nadal, Nadal el 25, Sant Esteve el 26, segon dia de Nadal i Sant Joan Evangelista el 27 o terecer dia de Nadal, com a pròleg del 28, festa dels sants innocents.

Però amb els canvis estructurals en l’economia i la societat, amb el pas d’una societat agrícola a una industrial, va optar-se per actualitzar aquestes festivitats, perdent-se la festa del segon dia de Nadal, de hui, que passa a ser dia laborable i també la del tercer, tot i que aquest 2016 i per allò de “caure” Nadal diumenge, és considerat dia no laborable

Vet per on, hui, el segon dia de Nadal, és un dia festiu, de profund carácter familiar, doncs la tradició diu que el dia de Nadal era costum menjar amb la família paterna, i el dia següent, amb la família materna. Fins i tot s’ha remarcat que aquests costums representen una certa igualtat entre homes i dones, atès que hi ha un dia per a la família d’ell i un dia per a la família d’ella.

És interessant recordar que no és tradició valenciana el sopar de la nit de Nadal. La nostra Nit de Nadal es vivía d’una altra manera. Els de missa anant a missa, a la Missa del Gall i després, a casa, es feia un ressopó. Els que no eren de missa, eixa nit, eixien amb els amics a “prendre alguna cosa”.

De manera que ací, a casa nostra, abans, la Nit de Nadal, se solia sopar com qualsevol altre dia i eren el dinar del dia de Nadal i el del segon dia de Nadal, el de hui mateix, els especialment copiosos i diferents a la resta.

El sopar de la Nit de Nadal és una tradició castellana que ha penetrat a les llars valencianes i ho ha fet en part perquè ha d’omplir l’espai que ha deixat la necessitat d’una segon trobada familiar en aquestes festes. Una trobada que, en moltes families, no pot realitzar-se tal dia com avui, perquè, “quasi sempre”, és laborable.

També hui popularment es coneix com el dia del Nadalet, per allò del germà menut del Nadal i als països anglosaxons, el dia de hui es coneix amb el nom de Boxing day, que res te a veure amb l’esport de la boxa, referint-se al dia dels paquets, una de les moltes versions diu  que és el dia del record dels regals que, els antics senyors feudals feien als seus subordinats en aquest dia.

Que en aquest 2016 Nadal haja “caigut” diumenge”, tal i com va passar també els 2005 o 20111, ha fet que recordé curiositats properes o llunyanes del segon dia de Nadal, i si voleu una altra data, ací us la deixe, no tornarà a ser Nadal i diumenge fins l’any 2022, tot just d’ací a 5 anys, 11 mesos i 27 dies, o el que és el mateix 2190 dies.


Així que ja ho sabeu, abans del 2022, tenim per davant un bon grapat de “26 de desembre”, segon dia de Nadal en què será laborable, en què s’haurà de treballar, per tant, cal gaudir “d’aquest festiu traslladat”, d’aquest dia feriado, dia en què ja no cantarà el gall  perquè haurà estat mort pel Nadal… Bon profit tinguen vostés en  aquest festiu Nadalet!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada