La ciutat

La ciutat

dissabte, 28 de juliol del 2018

Empoderament...


 Aquest matí ha tingut lloc al Palau de la Festa l'Assemblea extraordinària del món fester, per elegir la persona que havia de regir la Junta de Festes en aquest exercici 2018-19 que tot just ahir, amb l'elecció de les noves Regines i Dames, va començar.

El verb empoderar i el seu derivat empoderament no ha estat gens emprat en aquell acte, malgrat que està molt de moda, usant-se bastament amb el sentit de "donar poder". Els assembleistes mitjançant votació directa i secreta havíem de triar d'entre tres candidats, i recolzar de manera directa amb el nostre vot, una de les tres candidatures, és a dir havíem "d'empoderar" un dels tres valents que es comprometien públicament a tirar endavant unes festes, les de Castelló, en aquesta nova etapa.

Una assemblea convocada i dirigida des del 2015, per una presidència nata, en aquest cas una dona, l'alcaldessa, secundada per una altra dona, la presidenta delegada del Patronat, la regidora de Festes i sent una de les "aspirants" a presidir la Junta, per primera vegada també a la història, una festera.

Es feia més que evident l'augment de la fortalesa de les dones castellonenques, de les seues capacitats i accions, del dipòsit de confiança en temàtiques com la política i la festa, malgrat que, d'altra banda, dels 137 d'assembleistes, segueix cridant l'atenció que, només 31, el 22,6%, siguen dones.

Tres candidatures que, la premsa va encarregar-se de batejar-les, a parer meu de forma molt desafortunada, com a "continuista una, oportunista una altra i colpista la tercera", i que jo després de vists els programes i escoltades les propostes, diria eren "d'acabament de cicle, de desbloqueig i, una tercera, del seny".

Siga com siga i seguint amb allò de l'empoderament que parlàvem al principi, l'assemblea ha decidit per una majoria de vots, després de descartar en una primera volta la candidatura del continuisme o de l'acabament de cicle, del senyor Vidal, donar la confiança a la mal anomenada oportunista, a aquella que pregona un desbloqueig, un tornar a la normalització de la festa, una lleialtat a la ciutat i unes millores en els principals actes festers, encapçalada per una dona, l'única candidata, Noelia Selma, per un estret marge de vots, nou en concret, enfront de la candidatura del senyor Martí.

De manera que, un dels temes més controvertits actualment en moltes situacions de la vida diària, la paritat entre homes i dones, en aquest cas, dins el món de les nostres festes, ha donat peu a una foto curiosa, en termes taurins diríem que, "els tres primers espases" seran en aquest cas dones: alcaldessa, regidora de festes i presidenta de la Junta, a les que cal afegir per a completar la cúpula festera de la ciutat a la Regina i les 6 dames de la ciutat elegides tot just ahir. Majoritàriament a la nostra ciutat, les dones passen a ser les protagonistes principals, ara si, en tots els aspectes de la festa: representatius, organitzatius i decisius.

I si anem una mica més enllà i analitzem l'equip inicial que la nova presidenta de la Junta de Festes porta al seu darrere, ens trobem que, també era la candidata amb major presència femenina, concretament amb un 31,25%, davant el 30,7% de Martí i el 23% de Vidal.

Castelló trenca definitivament el paradigma sota el qual han estat catalogades durant molts anys les dones en el món de la festa, passant a ocupar aquell lloc que per dret els hi pertoca, "sense límits estrets", i així, amb prudència, seny, tacte i diàleg, prendre les decisions i el rumb fester amb les quals s'ha de regir la vida festera del nostre estimat Castelló de cara al 75é aniversari de les nostres renovades festes fundacionals. Enhorabona, ànim, endavant, força i treball.

1 comentari: