La ciutat

La ciutat

dilluns, 30 de juliol del 2018

Panell obert


 Malgrat que a mi m'agrada dir que visc en un poble gran, la realitat em diu que Castelló, per a bé i per a mal, no, no és un poble gran, és una ciutat, mitjana si voleu, però una ciutat i, com tota ciutat requereix d'un govern municipal complex, l'administració del qual, recau sobre l'equip de govern.

Pel funcionament de la ciutat calen estructures i diners, les estructures, bàsiques pel dia a dia del poble, són complexes i variades i s'han de dur endavant amb els diners, que fonamentalment, ixen dels impostos, del mateix estat, de les activitats econòmiques i de les diferents taxes.

I ara entendreu perquè dic que Castelló no és un poble. Castelló empra, "gasta", pel seu bon desenvolupament, 20.000 euros per hora a l'any. Si, heu llegit bé, doncs si multipliquem 20.000 euros per 24 hores, per 30 dies, per 12 mesos, ens acostem i molt al total del pressupost municipal per aquest 2018, que és en números redons de 176 milions d'euros.

Sabeu aquells que em seguiu amb certa assiduïtat que m'agrada escorcollar i que el govern municipal de Castelló eixit de les urnes el passat 2015, va tenir des del principi especial interés en què els veïns poguérem conèixer on van els nostres impostos, o cosa que és equivalent, a què destina el pressupost l'ajuntament, per la qual cosa, va presentar-se una ferramenta anomenada "panel de govern obert", una aplicació amb diferents apartats i on l'apartat "pressupostos", permet saber on va els diners dels pressupostos municipals, partida per partida de cadascuna de les àrees i en què gasta l'Ajuntament cada euro que recapta.

Ara, a l'estiu, a la fi del mes de juliol, superada amplament la barrera del mig any, avançada la recaptació principal, aquella que fa referència a l'impost sobre els béns immobles de naturalesa urbana, l'IBI, he considerat era un bon moment per entretenir-se i "navegar" per la pàgina, i us he de dir que m'he sorprés gratament.

He pogut descobrir i observar sense massa dificultat, com a la fi de juny, després de mig any transcorregut, l'ajuntament ha aconseguit ingressar 113 dels 176 milions previstos per tot l'any, mentre que les despeses del mig any, ronden els 69 milions d'euros. Més del 64% dels ingressos previstos i sense arribar al 40% de les despeses.

113 milions d'ingressos resultat de sumar, 58 milions d'IBI, 15 de l'administració de l'estat, 4 llargs d'impostos i taxes i 36 d'altres i 69 de despeses, 12 en serveis de caràcter general i socials, 23 en les àrees de seguretat, mobilitat i benestar comunitari, 5,5 en deute públic i 4,5 en habitatge, 4 en cultura, 3 en transport públic, 2 en educació, vora 3 en medi ambient i 12 en altres. Curiós no? I sobretot clar, molt clar.

Però encara si ús bé de gust, podem "filar més prim" i conéixer el pressupostat i gastat a mitjan any en els diferents programes de cada àrea. Com a mostra, us deixe l'enllaç a l'àrea de  CULTURA
 
No sé si hi haurà a tot l'estat espanyol algun altre municipi, més xicotet o gran que Castelló, i que dispose de tanta informació "en obert" pels seus veïns, però si la transparència és el primer pas per una ciutadania informada, ací, podem dir que s'està aconseguint.

Ignasi Garcia és el regidor responsable de Transparència i Modernització de l'Ajuntament de Castelló, i malgrat que a cap veí ens agrada pagar impostos municipals, pot sentir-se l'amic Garcia més que satisfet perquè mitjançant aquest panell trobem una relació directa entre l'entitat municipal i la ciutadania en allò que fa referència a la inversió dels diners de tots.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada