La ciutat

La ciutat

dilluns, 2 de juliol del 2018

Beure, suar i la fresca buscar...


 Dos de juliol, dia 183 de l'any restant-ne tot just 182 per acabar aquest 2018. Mig any justet ha transcorregut des del passat primer de gener. Som a l'estiu i en aquestes hores que conviden a la migdiada em venen a la memòria un fum de dites populars sobre aquesta estació.

Algunes molt conegudes, "A l'estiu, tot lo mon viu" o la variant "a l'estiu els pardals fan el niu", altres poc escoltades com aquella que diu: "les xiques a Castelló sempre porten mocador, a l'hivern per la moquita i a l'estiu per la calor" o la que he triat per encapçalar aquest comentari, i és que beure, suar i buscar la fresca són tres accions de les quals cap mortal pot fugir sobretot els mesos de juliol i agost.

I és que a l'estiu és molt important mantenir-se hidratat, tant per mantenir la salut com per prevenir l'aparició de determinades malalties, i per fer-ho res millor que beure, afartar-se d'aquella substància d'excepcionals característiques, l'únic líquid indispensable per a viure, i no m'estic referint ni a la sangria, ni a la clareta, ni tampoc als refrescos ensucrats de moda, beure aigua és la millor opció, però amics, beure no a totes hores i en qualsevol lloc, cal fugir de les modes i no, em negue, a viure enganxat a una ampolla d'aigua.

Sembla que és imprescindible eixir de casa amb "l'ampolleta", fins i tot ara hi ha reciclables de vidre, forrades i amb taps sofisticats i si arribes a una reunió, a una conferència, a una biblioteca, i no fas visible la teua ampolleta, resulta que no estàs a la moda, fins i tot cal beure sense tenir set, només per mantenir-se hidratat...

És veritat que amb la calor perdem aigua per evaporació, que la calor fa suar i l'aigua que perdem cal reposar-la; és veritat que suar és un mecanisme que refrigera el cos, però quan la suor enganxosa s'apodera de nosaltres, quan la calor s'alia amb la calma i la humitat, la pell no se'ns eixuga, i amb molta humitat, la suor no s'evapora, aleshores vivim entresuats i no parem de queixar-nos.

Però amics la suor és també símbol de l'esforç i té una gran presencia en el nostre esdevenir humà, fins i tot el Déu de la Bíblia castiga els humans a" guanyar-se el pa amb la suor", però clar en una societat avançada el perill del suar és l'olor, de manera que cal amagar-la, i vet per on d'una Espanya de la suor hem passat gràcies als mitjans de comunicació, principalment de la televisió a una Espanya de les fragàncies.

No fa massa dies llegia una notícia que va deixar-me una mica bocabadat; Espanya és el quart exportador mundial de perfums i fragàncies, resultant ser una potència industrial en el món de la perfumeria després de França, Alemanya i els Estats Units. Ara resultarà que suar i la passió pels perfums van en relació directa.

Els més majors del nostre estimat raval, tota la vida en arribar l'estiu han begut i suat més que tot l'any junt, però també han emprat un element per a combatre la set i la suor que ha estat molt efectiu... quan el sol "apreta" cal buscar l'ombra, i no hi ha millor ombra que la que ens proporciona un arbre i no hi ha millor arbre per donar-nos ombra que una Figuera que té fama de donar una ombra refrescant i freda.

I que em dieu de la combinació beure a l'ombra. Res millor que "beure en veure suar la canterella", una peça ecoeficient que funciona gràcies a l'extraordinària porositat de l'argila. Siga com siga, cal beure molt, suar si no hi ha més remei, buscar la fresca i sobretot, passar l'estiu amb bona companyia, que abans d'imaginar-nos-ho vindrà altrament el fred.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada