La ciutat

La ciutat

dijous, 1 de novembre del 2018

Espais de mort: Itineraris...


Els cementiris no solen ocupar les primeres posicions en el llistat de llocs que visiten els viatgers en una ciutat. Per a molts a més els cementiris i el seu aire místic donen molt respecte i per tan solament visiten aquests llocs per retre homenatge als seus morts. Per això, tal dia com avui Tots Sants i demà dia de difunts, els cementiris, any rere any semblen grans centres comercials.

Tot i això, és veritat que els cementiris constitueixen una part extraordinària del patrimoni cultural de les ciutats. En ells es manifesta de manera clara la identitat tan cultural com religiosa de les regions al qual pertanyen. Els itineraris culturals en els cementiris propicien la protecció i divulgació del patrimoni que allí es troba.

Per això, els cementiris, també els nostres, i sobretot el de Sant Josep, són veritables museus a l'aire lliure amb una gran riquesa cultural i arquitectònica a través de la qual podem aprendre molt de la història del lloc. Fins i tot alguns cementiris emblemàtics del món com el París o el de Buenos Aires han aconseguit ocupar un lloc important en l'agenda dels viatgers a través d'itineraris culturals.

El cementeri de Sant Josep de Castelló, inaugurat el 1861 vol, convertir-se en un museu de la memòria, un espai representatiu del passat social dels nostres avantpassats i per això, en els darrers anys dos itineraris conformen un recorregut per la memòria.

Tot just ara fa dos anys, els darrers dies de l'octubre del 2016 va presentar-se oficialment al veïnat el primer itinerari que recorria les tombes de personatges representatius de la societat castellonenca que en diferents èpoques van contribuir de diversa forma en la identitat de l'actual ciutat.

Un itinerari per les tombes de nou fills predilectes i tres adoptius. Entre els fills predilectes inclou a Matilde Salvador (2003, compositora i pintora); Miquel Peris Segarra (1984, poeta); Bernat Artola Tomás (1983, poeta); Fernando Herrero Teixidor (1963, polític); Leandro Alloza Agut (1882, enginyer); Juan Bautista Porcar Ripollés (1952, pintor); Juan Bautista Adsuara Ramos (1950, escultor); Vicente Ruiz Vila (1882, advocat i polític) i Fernando Gasset Lacasaña (1920, advocat i polític). En quant als fills adoptius, el recorregut inclou la visita a les tombes de José Clará Piñol (1922, mèdic cirurgià); Luis Revest Corzo (1963, historiador i cronista de la ciutat) i Casimir Meliá Tena (1986, enginyer i escriptor).

L'any següent, el 2017, va tornar a aprofitar-se la festivitat de Tots Sants per engegar un nou itinerari cultural. Aquest segon itinerari estava dedicat a donar a conéixer l'obra funerària de l'escultor castellonenc Juan Bautista Adsuara Ramos, sent almenys quinze les obres d'aquest escultor que estan presents en la necròpoli. La majoria de les obres pertanyen a la mateixa família i unes altres eren encàrrecs de famílies pudents que recorrien a l'escultor per embellir les tombes.

2016, 2017... 2018? En aquest any, s'ha creat el Museu de la Ciutat de Castelló, el MUCC, amb la vocació d'integrar, investigar, conservar i difondre el patrimoni custodiat per la mateixa ciutat i estructurar-ho en un discurs que ajude a conéixer millor la història de Castelló, des de l'Edat Antiga fins a l'època Contemporània, concebent-lo com una entitat moderna i dinàmica, en contínua evolució i obert al canvi i als nous recursos tecnològics.El refugi antiaeri de la plaça de Tetuan, el Castell Vell, el museu d'etnologia, el campanar de la Vila i el museu de la mar, i tot el que representen pel poble, són ja una realitat.

Tot i això, trobe a faltar en aquest Tots Sants, un nou itinerari, el que hagués pogut ser el tercer del cementiri, un itinerari que jo haguera dedicat als "Personatges Populars de la Ciutat", que incloguera músics, toreros i artistes de totes les arts, que han estat molt estimats per la societat castellonenca. Com qui? Tasio, Rosita Monfort, Vicent Portolés, Vidal Serrulla, Margarita Castillo, Paco Puig, Traver-Griñó, Wamba, Arenillas, Rafafel Ribes, Sales Boli....

L'Ajuntament va impulsar amb encert la iniciativa per divulgar el patrimoni cultural i social a través de la implantació d'itineraris culturals, visites guiades i l'engegada de la restauració de monuments funeraris emblemàtics. Ara en aquests dies el cementiri de San José acaba de rebre el segon premi del Concurs de Cementiris d'Espanya en la categoria de millor història explicada, que atorga Funespaña.

Llastima que el nombre d'itineraris no haja augmentat aquest any. HI haurà més? S'acceptarà la meua proposta? HI haurà altres? Jo llance la idea, temps al temps...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada