La ciutat

La ciutat

dilluns, 19 de novembre del 2018

La il·lusió de tot un poble.

No conec massa Navajas i el seu terme. Sé que es troba a l'Alt Palància, que no arriba als 1.000 habitants, que el principal reclam turístic de la població són les seues fonts, que en l'actualitat té molta importància com a lloc d'estiueig i que el "salt de la núvia", el mateix riu i la via verda, són els seus principals llocs d'interés.

He estat en la localitat en alguna ocasió, però sempre "de passada", amb pressa, i mai m'he entretingut "bambant pels seus carrers i places", per tant, he de dir que no, no conec Navaixes.

Si hui parle en aquest blog, d'aquell poble, és perquè fa unes setmanes vaig assabentar-me a través d'un bon amic casat amb una xica de la localitat, d'una iniciativa que porta revolucionant tot el poble des de fa uns mesos i que ara arriba a extrems mai imaginats: la participació, del seu monumental om, com un dels 10 candidats espanyols en el concurs d'arbre europeu de l'any.

I és que sembla que aquell l'om, aquell arbre caducifoli centre de la plaça del poble, amb més de 380 anys d'existència, es diu que va ser plantat l'any 1636, orgull històric del poble, és tan important i volgut pels veïns que fins i tot apareix com a signe a l'escut del poble "en el primer quarter, en camper d'argent, un om de sinople fustat de sable".

I si l'objectiu del concurs, creat l'any 2011 és destacar anualment els arbres vells i interessants com un important patrimoni natural i cultural que hauríem d'apreciar i protegir, si a més de la bellesa, la mida o l'edat, és també important la història que puga haver-hi al seu darrere i la connexió amb les persones, està clar que l'om tricentenari de Navajas, amb una altura que supera els 16 metres i una superfície de copa de més de 225 m², s'ha convertit en una part integrant de la comunitat en el seu sentit més ampli, i per tant, en un fort candidat a aconseguir el guardó.

Però clar, es tracta d'un concurs, per la qual cosa es demana la participació popular mitjançant el vot individual a algun dels 10 candidats, 4 dels quals en aquesta convocatòria pertanyen al País Valencià i només un, "El olmo de Navajas", a la nostra província. El premi a més a més de la satisfacció per tot el poble, porta com a continuació la participació del guanyador en el concurs europeu.

No sóc de demanar res mitjançant aquest blog, però cal fer una excepció, el poble, el motiu i l'amistat que m'uneix a l'amic Sos, s'ho mereixen, per això des d'ací jo us convide a participar en la votació. És molt senzill, cal accedir al web http://arboleuropeo.es/ i des d'allí "punxar" en "votar por un árbol", apareixeran tots els candidats, només resta ingressar un e-mail vàlid, acceptar les normes i votar, però no us encanteu, el termini acaba el divendres dia 23, i sembla que les votacions van molt ajustades.

Podem ajudar a fer realitat la il·lusió de tot un poble i de passada a aconseguir que "el seu arbre" no siga només patrimoni dels seus veïns, sinó de tota la província i de tot el País, i ajudar al fet que el somni dels "navajeros" continue, lluitar perquè malgrat la seua edat i estat de salut, siga arbre europeu del 2019.

No sé si ho aconseguiran però és ben cert que el meu bon amic ha sabut transmetre'm l'emoció que impregna a cada habitant, amic, seguidor i entusiasta de l'Om de Navaixes en aquests moments.

Jo us demane que voteu l'om, pel que significa i per la il·lusió de tot un poble, que han dedicat el seu esforç i treball moguts per l'amor que li professen, a qui desitge tota la sort del món.

2 comentaris:

  1. jose juan queda pendent vindre un dia a Navajas, farem la ruta guiada del poble, la via verda, les fonts i el "Salto de la Novia" i acavarem amb una paella a la sombra del nostre benvolgut Om

    ResponElimina
  2. 🌳Teneis que venir a conocer Navajas mi pueblo, que tiene mucho encanto y un Olmo en la plaza que tiene 382 años 🌳

    ResponElimina