La ciutat

La ciutat

divendres, 2 de novembre del 2018

Tradició perduda...


 Ahir va ser Tots Sants i per tant, hui, és el dia d'ànimes. En aquests dies a la nostra terra i crec que arreu de tot el País, hi ha hagut moltes tradicions que, al llarg del temps, han servit per a recordar els difunts més propers.

Constatem la pervivència actualment d'alguns d'aquests costums, sempre en l'àmbit familiar. De tots ells, sens dubte, el culte als difunts, anar al cementiri a visitar la tomba dels avantpassats, arranjar-la i ornar-la amb flors és el que més arrelat es troba encara ara, però al costat d'aquest, altres costums estan en vies de desaparèixer si no han desaparegut ja, cas del menjar castanyes torrades, bunyols de carabassa, o moniatos, productes típics de la tardor, així com anar al teatre o veure per televisió "El tenorio", el drama de Zorrilla.

Però sens dubte una tradició ben nostra i que crec s'ha perdut del tot, si més no jo no conec no ningú proper meu que la mantinga, és la de "les animetes o palometes". Segons la creença popular el dia de Tots Sants, ahir, al capvespre, les ànimes del Purgatori, aquelles que estan en estat transitori de purificació i expiació, tornen, per un dia, a les cases on vivien, havent de tornar, l'endemà, hui, al seu estat habitual.


La tradició diu que a més a més de celebrar-se a les esglésies, -cosa que també s'ha perdut-, tres misses seguides per apaivagar els morts que vaguen pel Purgatori sense poder accedir a la visió beatífica de Déu, si a les cases no s'encenen "palometes", les ànimes en pena podien perdre's el camí cap al Cel.

Les palometes, llums de les animetes o minetes per a les ànimes, eren originàriament uns llums senzills i rudimentaris, casolans, consistents en un got d'aigua amb oli i una metxa de cotó, de manera que en comptes d'usar cera com a matèria combustible, utilitzava oli vegetal i que romanien enceses fins que l'oli s'acabava. Després van aparéixer les "industrials" anomenades xinxetes o "mariposas", sent "Zepol", "El nazareno" o "San Juan Bosco" les més conegudes i emprades.

S'encenien al costat de les fotografies dels difunts, una per cada ànima del familiar perdut, com si es tractés d'un altaret. Era una manera respectuosa de viure un dia tradicional, el de hui, que només resta ja en el record, mantenint-se enceses des del dia de Tots Sants fins al migdia de hui.

En algunes cases tota la família es reunia al voltant d'aquell altaret per resar el "Rosari" en sufragi dels difunts que hi havia hagut entre ells, recordant-los amb les seues oracions i pregàries, ja que era creença popular que les ànimes que eren al Purgatori retornaven a les cases, i si trobaven bona acollida de part dels seus familiars, anaven directes al cel, i si no, havien de continuar penant.

Convivència, relació simbiòtica, intercanvi mutu, practiques i creences relacionades amb el món dels difunts i de les ànimes, manera natural en què la mort s'integrava dins de la vida com a element visible i sempre present... Tot això s'ha perdut, és el preu que paguem dels temps que corren...


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada