La ciutat

La ciutat

dimarts, 27 d’agost del 2019

De cadires, butaques, sillons, sofàs i setials...


 Un seient amb suport per a l'esquena és una cadira, si es fixe i amb braços és una butaca, silló s'empra si el suport per a l'esquena és mòbil, si és entapissat i per a vàries persones, aleshores és un sofà, i si el seient és de cerimònia, l'anomenem setial.

És veritat que una cadira té més importància del que pot semblar en el moment de treballar i aquesta afirmació guanya pes per cada minut que t'obliga a estar assegut. Per això un dels factors que cal tenir en compte a l'hora "de tenir un seient propi" i que ha de sobreeixir sobre la resta és la comoditat, més encara si el seient està en un lloc o es passen llargs períodes de temps, per no convertir-lo en un calvari.

En l'actualitat una cadira, butaca o silló, deu tenir un mínim d'exigències pel que fa a materials, estructura o teixits, considerant-se "moderna" si empra l'acer, la pell sintètica o el poliuretà, que són els materials que estan més de moda.

Tanmateix quan parlem de seients, siguen antics o nous, ubicats en edificis històrics, religiosos o espais nobles, la fusta i la tapisseria tradicional són els elements estructurals emprats. Exemples concrets en són, sense anar més lluny, els sillons del Saló de Plens de l'Ajuntament o de la Diputació de Castelló. 

En el cas de l'Ajuntament els senyors i senyores regidors ocupen uns bancs correguts i, les butaques es reserven per la presidència i el públic. En el cas de la Diputació, els senyors i senyores diputats, ocupen a la sala uns sillons disposats a l'efecte, distribuïts en forma de "U", ocupant la part central la presidència i situant-se a un i l'altre costat, encarats, els membres del govern i de l'oposició.

Després de les eleccions del passat mes de maig, i com a conseqüència de les mateixes, és sabut que la Diputació va canviar de mans, de manera que l'aliança del PSOE i Compromís, amb 14 diputats (12+2), va enviar a l'oposició al PP i Ciutadans (11+2)

Els partits van pactar en el començament del mandat que PSPV i Compromís, les formacions del govern provincial, ocuparien la bancada de l'esquerra, de 14 escons. Mentrestant, PP i Cs s'ubicarien a la bancada de la dreta, on hi ha dotze llocs però en són tretze els diputats, per la qual cosa era necessari adquirir una nova butaca amb les mateixes característiques que la resta pe que respecta a la matèria i a l'entapissat.

I com són els seients dels diputats? Doncs senyorials, pomposos, amb faristol i butaca de fusta de faig, tenyida i polida, amb seient entapissat i respatller amb vellut. Calia fer una licitació pública i adjudicar la compra.

Ara s'ha sabut que l'empresa d'Almassora "El taller de Marc-Restauracions" per un import de 3.430 euros, crearà el nou escó en el termini d'un més, perquè algun dels diputats de l'oposició, es rumoreja que puga ser el portaveu del PP, el senyor Sales, puga descansar la part de baix i de darrere del cos quan estiga assegut.

No crec, siga massa còmode el butacó, si segueix l'estètica i construcció de la resta, per la qual cosa, i malgrat estar d'acord en el fet que no s'ha de trencar l'estètica de la sala, gastar-se més de 3000 euros en una cadira, fins i tot una mica incòmoda, em sembla del tot desproporcionat. Aquesta ostentació de classisme i conservadorisme el 2019 sembla estar totalment fora de lloc i més encara si val tots aquests diners...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada