La ciutat

La ciutat

dissabte, 31 d’agost del 2019

Heu vist algun canvi?



A la província de Castelló, als diferents pobles o termes municipals, tenim molts arbres interessants, ja siga per la seua mida, edat o simplement per la seua ubicació, cas de la carrasca de Culla, les oliveres mil·lenàries del Maestrat o el recentment declarat arbre de l'any a Espanya, l'Om de Navajas, per citar-ne només tres.

A la capital, a Castelló, tenim arbres grans, variats en espècies, fins i tot curiosos..., però monumentals", que formen part d'un hipotètic catàleg d'arbres monumentals d'interés local de la ciutat, si no estic errat, només en tenim dos: el ficus de la plaça de Maria Agustina i l'Olivera del descarregador, a l'inici de l'avinguda del Rei en Jaume.

El ficus de la plaça de Maria Agustina, tot i conéixer-se com a "centenari", en realitat no ho és, ja que sembla va plantar-se a principis de la dècada dels anys 30 del segle passat, però a hores d'ara, amb una alçada superior als 18 metres, una circumferència de tronc superior als 4 metres i una copa de 25, és un dels arbres més coneguts a la ciutat.

L'altre, l'Olivera del descarregador, molt més vella, calculant-se-li una edat superior als 350 anys, va trasplantar-se a aquell lloc el 1984, fa 35 anys, com símbol de la pau. Un arbre també espectacular amb un tronc de vora 6 metres de perímetre i una copa de més de 8 de diàmetre.

I és que ara fa quasi un any, crec va ser a la sessió plenària del mes de setembre del 2018, pels seus valors biològics, paisatgístics, històrics, culturals i socials, van ser declarats "monumentals d'interés local".

I això que podia significar? Doncs d'entrada l'aplicació d'unes mesures de protecció especifiques i l'oportunitat d'accedir a unes ajudes, a unes subvencions que, a principis d'any, des de la Diputació van destinar-se per protegir i fer valdre aquest patrimoni.

Ara, quasi un any després, vostés han vist o notat algun canvi? És veritat que la setmana de festes magdaleneres algunes de les infraestructures que es venien col·locant al costat del ficus de Maria Agustina van haver de canviar d'ubicació, però llevat d'aquesta intervenció puntual, no s'ha vist cap actuació directa.

No hi haurà hagut pressupost municipal per iniciar una reforma de l'entorn d'aquests arbres, molt deteriorat en el cas del basament ceràmic del ficus, i gens estètic, amb uns cubs de ferro oxidats, en el cas de l'olivera? No s'haurà demanat o concedida la subvenció de la Diputació? No ho sé, però a simple vista no s'observa cap canvi, sembla no s'haja fet res! Els dos llocs que envolten aquests arbres necessiten una remodelació amb urgència...

Tindrà alguna cosa a dir l'àrea de sostenibilitat ambiental municipal? Ara sembla que des de la regidoria d'infraestructura verda, s'està elaborant un pla director d'arbrat local com a marc de referència per actuar sobre la massa vegetal del terme i de la pròpia ciutat. És un bon moment per plantejar-se aquestes millores. Haurem d'esperar els veïns un altre any? Temps per venir futur!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada