La ciutat

La ciutat

dissabte, 24 d’agost del 2019

De "risa"...



Els gegants són unes figures d'imatgeria festiva de grans dimensions que representen majoritàriament reis, nobles o personatges amb indumentària tradicional. Representen la part més fantasiosa i lúdica de la cultura popular de molts pobles, sobretot de la Mediterrània.

La tradició gegantera sorgeix amb les processons del Corpus, una festivitat creada al segle XIII que representava la sacralització d'antigues festes paganes de celebració de la primavera. Tot i no tenir vida pròpia els gegants i gegantes mai moren, es restauren, retoquen o repliquen.

A Castelló i des de temps molt antics també en tenim de gegants, Actualment són sis, relativament nous, dels inicis de segle XXI, molt més lleugers que els anteriors que eren de cartó i amb una estructura pesada de fusta. Amb una alçada d'uns quatre metres i un pes d'aproximadament 45 quilos, Tàfol i Lledó son qui representen als castellonencs benestants, Sentet i Senteta als llauradors i Azufaifa i Mussa són una parella de moros. Tots ells participen generalment a la festa del Corpus, de Lledó i de la Magdalena.

Però no és la meua intenció parlar hui dels gegants de Castelló, si més no, porte al record els nostres gegants perquè una notícia que malgrat l'entrebanc que ha suposat al llarg dels darrers dies pel poble tarragoní del Vendrell, jo qualificaria d'esperpèntica, ridícula, extravagant i irrisòria, ha recorregut les xarxes socials.

Ho llegíem a la premsa de fa pocs dies, Salvador i Teresa, els gegants del Vendrell de 1930, van ser robats la matinada del passat diumenge 18 d'una nau industrial, un camió i remolc perfectament identificat amb dibuixos dels personatges i un rètol "gegants del Vendrell".

Quins lladres més brètols i idiotes! Mira que furtar uns gegants! Hi ha estudis que afirmen que molts delinqüents tenen un coeficient intel·lectual molt elevat, però evidentment, els delinqüents d'aquest robatori no eren molt brillants, i és que el món està ple de gent idiota i ximple i, potser el premi als més babaus se l'emporten aquests lladres.

L'Ajuntament i la policia local van demanar en diversos missatges a les xarxes socials que es difonguera la notícia del robatori perquè la col·laboració ciutadana poguera ajudar a recuperar els gegants sostrets, i com era d'esperar aquests no han tardat en aparèixer. El transport, abandonat amb els gegants dins va ser trobat ahir divendres, sabeu on? A Castelló, concretament a la vora de la carretera que uneix Nules i Moncofa.

Difícil imaginar que els lladres no saberen que és el que robaven i més encara que sabent-ho pensaren que podrien traure algun profit. Vull pensar que ha estat una broma pesada i de mal gust, perquè si ha estat un robatori premeditat, cal ser molt idiota per a fer-ho. Un episodi més en la llarga vida de Salvador i Teresa que demà seran rebuts amb festa novament pels veïns del seu poble!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada