La ciutat

La ciutat

dissabte, 3 d’agost del 2019

Usar i llançar


Com molts dels veïns de la ciutat passe els estius al terme veí de Benicàssim. La proximitat a casa fa que no siga talment un estiueig perquè són continus els dies en què per un motiu o altre torne al domicili habitual.

Aquest trafeg, que per altra banda realitzen moltes més persones cada dia, fa que per moments, anar i tornar a Castelló siga tota una odissea per les llargues cues que es formen, traduint-se en una recerca alternativa de carrers i camins per tal d'evitar-les al màxim. D'altra banda també ara a l'estiu isc més a caminar per la qual cosa són molts els llocs per on passe i que no solen ser habituals la resta de l'any.

Els dos motius associats porten com a conseqüència que cada dia, en algun dels carrers o camins dels meus trajectes, trobe al voltant dels contenidors que l'ajuntament hi col·loca per dipositar-hi el fem, tota classe d'objectes, deixalles, majoritàriament de voluminosos, que van des de cadires i sofàs, fins armaris, taules, portes, vidres i finestres, passant per tota mena d'electrodomèstics des de frigorífics a termos o televisors.

Açò fa que cada vegada siguen més les persones que amb bicicleta i lligada a aquesta un carret més o menys gran, recórreguen els diferents contenidors, com si es tractara d'una ruta turística, per recollir la totalitat o part d'aquells voluminosos que, o bé els poden fer servei, o bé poden treure-li profit en vendre "al ferro vell" alguns dels seus components.

Malgrat que tant l'ajuntament de Castelló com el de Benicàssim disposen d'un servei de recollida urbana i a domicili de voluminosos, com dic, cada dia són més, sobretot en els primers i darrers dies dels mesos estiuencs per excel·lència, juliol i agost, ara, els objectes que de manera incívica "s'amollen" als carrers i camins, creant-se en alguns llocs, veritables "femers".

Vaig observant darrerament amb detall alguns d'aquests objectes i crec, que en alguns casos, els atuells que s'hi llancen perquè algú ja no els fa servir, podrien tenir una segona vida, ja que, de vegades, són coses, pot ser antigues o passades de moda, però en bon estat.

Açò em fa pensar amb la possibilitat que els ajuntaments podrien habilitar, si més no a l'estiu, alguns punts que jo anomenaria "d'intercanvi d'objectes", de manera que allò que uns llancen puga ser aprofitat per uns altres, per exemple seria molt fàcil fer-ho amb els llibres. Açò sembla ja està en marxa en algunes ciutats anomenant-se "ECONOMIA CIRCULAR".

Clar algú pot pensar que si necessita alguna cosa, fustes, ferros, xapes, cartons..., pot passar per l'ecoparc i agafar-la, però no, allí el que entra particularment ja no ix, passa a ser propietat municipal qui s'encarrega de la seua selecció i gestió.

Em pregunte si no seria interessant tenir un lloc on, durant un temps, no cal que siga etern, unes poques setmanes, aquells objectes que a criteri de qui els llança poden tenir encara un ús, o els recollits pel servei de neteja que consideren poden continuar tenint alguna utilitat, estigueren exposats i a l'abast de la ciutadania perquè poguera anar a mirar mobles o eines que li puguen fer servei, abans de portar-los definitivament al desguàs.

I és que estem entrant en una dinàmica d'usar i llançar tan extrema que els ecoparcs sembla que qualsevol dia no donaran abast, apareixent abocadors il·legals, amb contenidors que es queden xicotets i d'altra banda que ningú vol al costat de casa. Què li farem!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada