La ciutat

La ciutat

dissabte, 9 d’octubre del 2021

Nou d'octubre... ja és Nadal i en un no res "Magdalena". O no?

Avui és 9 d'octubre, sant Donís i dia del País Valencià. Hi han transcorregut 282 dies de l'any i encara en resten 77 per arribar a Nadal. I tot i que encara anem pel carrer amb samarreta de màniga curta o amb mànigues de camisa, i que sembla estem a l'estiu, a Castelló tot pareix indicar que la celebració del naixement de Jesús ja toca a la porta.

L'Institut Valencià de Cultura fa unes setmanes va presentar les activitats culturals programades per les ciutats de Castelló i Peníscola. Una programació que com ve sent habitual es fa de manera trimestral, abastant en aquest cas el quart trimestre de l'any 2021, amb propostes per als cinc espais que gestiona i que arriben en algun cas fins al 30 de desembre (orquestra simfònica de Castelló, a la sala simfònica de l'auditori i Palau de congressos).

Això dóna peu a què puguem marcar a les nostres agendes personals diferents esdeveniments per aquest octubre, el proper novembre o fins i tot el darrer mes de l'any; per exemple que el 18 de desembre i al principal de Castelló tornarà "El Betlem de la Pigà" o que l'11 de desembre podrem gaudir a l'auditori de l'avinguda de Lledó del nou projecte del pianista i compositor cubà Chucho Valdés...


Estic segur
que també des de l'àrea de cultura de l'ajuntament, on s'han fet públiques i s'estan desenvolupant activitats de música, teatre, cinema o exposicions al llarg de tot el mes d'octubre, i des de cultura de la diputació, també s'estarà programant i enllestint les diferents activitats culturals no només per aquest  proper novembre, també pel desembre i en especial per les dates nadalenques; naturalment tant vosaltres com jo, ho veiem encara lluny, molt lluny, tot i esperançats per aquesta nova normalitat acabada d'estrenar.

Però hui, un altre element que ha vingut per quedar-se una llarga temporada a la nostra ciutat, amb una penetrant visió, ve a dir-nos novament que Nadal està a prop. Em referisc a les "llumetes" nadalenques que ja hem començat a veure pels nostres carrers.

Només cal que alceu una mica la vista si passeu pel carrer tarongers, l'actual Compte Pestagua o el carrer de la moreria, entre els carrers d'Amunt (Alloza) i d'Enmig, i podreu veure ja penjades les estructures que conformen l'enllumenat nadalenc, amb els fils i leds que hauran de lluir quan arribe el moment, si fa o no fa d'ací a dos mesos.Tal vegada hi haja uns altres carrers que també ja disposen de les estructures, no ho sé, però en aquests us puc dir que destaquen, criden l'atenció.


Entenc
que cada vegada a la ciutat en són més els carrers que s'enllumenen, puc entendre que aquest Nadal tots volem que siga diferent del passat, que l'ajuntament vol fer un esforç complementari, però que dos mesos abans ja apareguen les estructures al carrer em sembla desproporcionat.

Arribe a comprendre que no pot instal·lar-se tot l'enllumenat en dos dies, que l'empresa ha de treballar en horari nocturn per evitar problemes amb el trànsit, però penseu és necessària tanta antelació? Resulta com a mínim curiós, molt curiós, massa curiós. Són els amos? Poden penjar les estructures quan vulguen?


Si ens atenim al temps
i pensem que des del dia 1 de gener del 2022 fins al 19 de març del mateix any, dia en què han de començar les festes de la Magdalena, hi ha tot just 77 dies,  quina casualitat, els mateixos que hi ha entre hui i aquest Nadal. Per deducció podem quasi imaginar que l'enllumenat que ara "es penja", no desapareixerà, i amb estructures semblants i als mateixos llocs, restarà "penjant" mig any als nostres carrers. Com ho veieu?

Fa unes setmanes vaig llegir una notícia que deia que a Vigo, una ciutat que darrerament presumeix de tenir any rere any un enllumenat nadalenc espectacular, dels millors del món, el muntatge en més de 350 del seus carrers va iniciar-se el passat mes d'agost. Voldrà Castelló aquest any mitar la ciutat gallega?

Ara resultarà que si Vigo aprén de Nova York, Castelló no només imitarà a Vigo, si més no la superarà en temps en què les llums resten penjades. Anem fent-nos a la idea de veure "llumetes" al carrer fins a Pasqua. Dones del raval, comenceu a fer pastissos no fos cas que us agafe el bou... Ai senyor!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada