La ciutat

La ciutat

divendres, 9 de setembre del 2022

La masoveria i els bureos a les terres de l'interior. La festa als masos.

Per més de 25 anys vaig gaudir de la seua amistat. Fins al moment de la seua mort van ser moltes les circumstàncies i moments que vam compartir i que per sempre perviuran al meu record. L'almassorí establert a Castelló Vicent Pau Serra va ser un bon amic.

Un bon amic i una persona entregada per Castelló, el seu poble d'adopció, que tant estimava i a qui tant va deixar, des d'investigacions, escrit i poemes, fins a la gran quantitat d'anàlisis, i estudis sobre la diversitat cultural popular castellonenca, tot i que, de segur, serà per sempre recordat per ser l'autor del Pregó Infantil de les festes de la Magdalena.

La ciutat va reconéixer la seua vàlua i dedicació lliurant-li en vida, l'any 2012, el reconeixement més alt dins el món fester, la medalla de les festes, i oferint-li el maig del 2014, al teatre principal de la ciutat sota el títol genèric "Els camins de l'entranya" un homenatge pòstum al per sempre etern "Serreta", amb un bon grapat d'escenes naturals castellonenques amb molta relació amb el mestre, amb una, encara hui recordada, recreació de la Romeria i el Pregó, les festes de maig, les celebracions de la Lledonera i del Corpus,per a després, viatjar Pels camins de l'entranya, per la seua obra més íntima.


Però, allò que, any rere any, junt amb els versos del Pregó infantil, el que més ens recorda la figura del mestre i amic, és, sens dubte, el premi que la regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Castelló va engegar per remarcar la figura d'aquest etnògraf, poeta i coneixedor de les tradicions més pairals, un premi per reconèixer el millor treball de recerca sobre el patrimoni etnogràfic de la ciutat.

Un premi que al llarg dels anys ha fet que veren la llum, obres com "la festa grossa: la processó del Corpus Christi", "Torres humanes a Castelló i les seues comarques", "Aprenem del passat, eduquem el futur. Patrimoni etnològic de Castelló de la Plana", o la que va merèixer ser guanyadora en la cinquena convocatòria, l'any 2021 i de la que soc autor que, ara, en aquests dies l'ajuntament edita i fica a la venda: "La masoveria i els bureos a les terres de l'interior: de festa als masos", una obra que centra la mirada en la festa als masos de les comarques de l'interior de la província de Castelló i limítrofs a començament del segle XX i tracta de fer una aproximació a aquell món, de quan la vida al mas suposava, d'una banda, una intensa dedicació al camp, i, d'altra banda, un aïllament ferm, trencat en el poc de temps que als masovers i masoveres els hi quedava per a desemboirar-se.


Un llibre que ja pot adquirir-se,
des del passat dia 1, de forma física, en paper, a les instal·lacions de l'arxiu municipal del carrer Gaibiel número 4, amb pagament directe amb targeta de crèdit i retirada immediata del llibre, i, de forma telemàtica accedint al web de l'ajuntament i a través de la Llibreria Municipal amb un preu de 8 euros.

Diuen els que saben que només els artistes pintors experimenten una satisfacció intel·lectual similar davant d'una o diverses de les seues obres exposades, com ho fa una persona aficionada a escriure, davant la consecució d'un premi i de la publicació del treball. Per tant, ha estat per a mi tot un honor que l'ajuntament premie primer i publique a continuació l'obra, dins aquesta col·lecció, assolint així la seua dimensió, que siga coneguda i compartida.

I no és per orgull o vanitat -que en justa mesura podien arribar a ser actituds acceptables- sinó per haver superat el repte que, des de l'afecte i estima que tenia envers Vicent Serra, li devia, la participació en el premi instaurat a la seua memòria amb un tema del qual ell era profund coneixedor i que, de manera indirecta, sense ser jo ni músic ni ballador, va saber transmetre'm.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada