La ciutat

La ciutat

dimecres, 7 de setembre del 2022

Poc atractiva...

Tot just en aquests moments s'està donant el tret de sortida al primer dels actes que l'Ajuntament de Castelló per commemorar el 771 Aniversari de la Ciutat s'apresta a celebrar entre el 7 i l'11, hui i el diumenge vinent.

Un dels actes programats i anunciats és una exposició que, des del dilluns passat dia 5 roman oberta al públic a la sala polivalent del Menador, i que serà inaugurada demà dia 8, i que porta com a títol genèric "Jaume I i la Corona d'Aragó". Una exposició que organitzada pel mateix ajuntament amb la col·laboració de l'entitat cultural Sagunt Renascitur i Viatjar amb Jaume I, compta amb el suport de la Generalitat Valenciana i la col·laboració de la Diputació de Castelló, la Universitat d'Alacant i els ajuntaments d'Alacant i Alzira, entre altres entitats i que es complementarà amb una taula rodona a celebrar al saló de plens de la diputació, també demà i que aprofundirà en la figura del rei Jaume I i la seua època.

L'exposició s'ha publicitat dient que fa un recorregut històric per la vida de Jaume I el Conqueridor (Montpeller, 1208 - Alzira, 1276), rei d'Aragó, de Mallorca i de València, comte de Barcelona i d'Urgell i senyor de Montpeller, fill de Pere II d'Aragó i de Maria de Montpeller, farcida de grans episodis històrics i personals i explica les principals dades i èxits de la vida del monarca.


Sembla que aquesta és una exposició itinerant que al juliol va ser exposada a Alzira (Ribera Alta) per commemorar el 746 aniversari de la mort del Rei a la Casa Reial d'Alzira i després va passar a l'espai Sèneca d'Alacant (l'Alacantí) on va romandre entre el 9 i el 20 d'agost. Res sabem del nombre de visitants que va rebre en un lloc i l'altre.

Ara arriba a Castelló i hui, aquest matí, he tingut l'oportunitat de veure-la sense pressa. I que voleu que us diga? M'ha decebut. Esperava una exposició "no tan densa", més amable, que convidara a recórrer-la, amb algun audiovisual, programa interactiu, fotografies i plànols de gran dimensió..., i m'he trobat amb tot el contrari, un espai gran quasi buit amb panells penjats de les parets amb molta lletra menuda i poca visualitat.


Una exposició, a parer meu, molt tècnica, que no convida a endinsar-se al ciutadà d'a peu en la figura del rei, una exposició que té molt per a llegir i poc per a veure, sense cap presentació visual, infografia ni impacte ambiental, en definitiva poc creativa i atractiva.

Una exposició sobre la figura del nostre estimat monarca pense ha de ser molt més que una estratègia didàctica, ha de captar l'atenció des de l'inici al final, ha de generar empatia i, malauradament, aquesta de tot açò res de res. Tal vegada no eren unes bones hores, però també he de dir que mentre he estat allí, no ha entrar ningú.


Tot i que el missatge a transmetre és clar i molt ben estructurat no convida en absolut a interessar-se
. Una exposició que possiblement no tindrà l'èxit esperat, tant de bo m'enganye, perquè crec que emocionalment no és atractiva perquè no ha tingut en compte la potencial capacitat d'assimilació de coneixements dels possibles visitants i, pensant, que el format d'exhibició tal vegada no siga l'adient per aconseguir atenció.

En definitiva poc per veure, gens atractiva, molt tècnica i en la que em tem que qui més haurà eixit beneficiat siga l'entitat saguntina que va tenir la idea d’engegar un itinerari cultural d’àmbit europeu precisament sobre Jaume I i l’antic regne que ell mateix va expandir i del que aquesta exposició vol ser una mostra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada