La ciutat

La ciutat

diumenge, 4 de setembre del 2022

Morir-se a l'estiu...

No hi ha res millor que la vida. Per més patiment que es tinga, són molt poques les persones que desitgen que la mort els hi arribe, així com és minoritari també el nombre d'aquelles que, voluntàriament, decideixen acabar amb la seua existència; i és que viure és molt bonic, no hi ha res millor per ocórrer en aquesta vida.

Tanmateix, cada any en són moltes, massa, les persones que voluntàriament, temptant la sort, fiquen en perill la seua existència, sobretot en aquesta època d'estiu i, per negligència, irresponsabilitat o mala sort, perden la vida.


I és que en arribar l'estiu les estades a les platges i les festes als pobles prenen tot el protagonisme i, banys i bous són habituals i quasi diaris. Ara, superada ja bona part del període estiuenc llig amb estupor que, la Comunitat Valenciana, lidera la llista d'autonomies espanyoles per ofegaments no intencionats, 40 des de l'inici de l'any, i 16 només en el mes de juliol. Si l'any 2021 van ser 50 els ofegaments mortals, al ritme que anem, i en la calor que encara en fa, molt em tem que superarem aquesta xifra.

L'excés de confiança o tal vegada la imprudència estiga al darrere de les set víctimes mortals en aquesta temporada estival a Castelló, 3 en Orpesa del Mar, 2 en Benicàssim i 2 en Peníscola; 7 famílies que han vist truncada de sobte la seua plàcida vida...


També l'estiu són els mesos per excel·lència en què els pobles celebren les seues festes
, veïns i forasters es retroben al voltant d'unes celebracions més que esperades i que, en moltes ocasions tenen els bous com a protagonistes indiscutibles de la festa.

Ho llegia hui mateix, 269 localitats de les 542 que conformen el País Valencià celebren bous. I més en concret encara, dels 135 municipis de Castelló, 127, a excepció de Castell de Cabres, Herbers, Vallibona, Palanques, Aín, La pobla de Benifassà, Ares i Villores, celebren aquest tipus de festeig en algun moment de l'any, majoritariament a l'estiu.

És veritat que cada vegada les mesures de seguretat tant pels animals com més encara per les persones són més i més grans, i que són moltes, per menut que siga el poble, les persones que vetllen per la seguretat, des dels metges fins als pastors, passant pels penyistes, organitzadors, policies, ganaders i dirigents municipals; però, també és veritat que, malgrat que ningú vol que passe res, els anomenats espectacles de bou al carrer, cada any acaben amb alguna persona que perd la vida.


I aquest estiu, malauradament, no està sent diferent. També 7 són les persones que han perdut la vida a conseqüència de la celebració d'aquest tipus de festejos a la Comunitat Valenciana, dues d'elles a la comarca de l'Alt Palància, a les festes de Soneixa i Almedíxer.


I és que, ni a la mar, ni tampoc als bous de carrer, el risc zero existeix. Les irresponsabilitats es paguen cares. Naturalment, els banys a l'estiu han de continuar sent habituals, i també, si voleu, encara que a mi no m'agraden, els festejos on el bou siga el centre, però de la mateixa manera que se'ns demana contínuament, mitjançant campanyes generals, responsabilitat i atenció al volant, per evitar els accidents de trànsit i disminuir el nombre de morts en carretera, calen mesures més dràstiques si volem evitar que el fet de morir-se a l'estiu de manera tan tràgica, siga fàcil, "normal" i cada any que passe més habitual.

Des d'ací el meu record i ànim a aquelles famílies que, tot i ser desconegudes per mi, a hores d'ara ho estan passant ben malament, tractant d'acceptar allò quasi inacceptable, adaptar-se a la pèrdua i reconstruir la seua vida quotidiana i els valors, sense tenir a prop, mai més, la persona estimada.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada