Una de les múltiples conseqüències de la falta de pluja al nostre territori és la disminució, en molts casos dràstica, de les fonts, dels deus. Totes les fonts conegudes, des de fa ja uns quants mesos estan minvant el seu raig i, fins i tot en més d'un cas, malauradament han deixat de rajar.
A la nostra província, són set els brolladors que, per les seues característiques i propietats, des de fa anys, disposen de plantes embotelladores: Bejís, Artana, Almedíxer, Catí, Cortes, Xóvar i Benassal.
De tots ells, el brollador de la Font d'en Segures de Benassal per la seua composició, per les seues propietats digestives, pel seu contingut bicarbonat, pels seus efectes diürètics que poden contribuir a optimitzar la pèrdua de pes en dietes d'aprimament, per la seua capacitat per minimitzar la formació dels càlculs renals i els beneficis sobre la pell, els cabells i els ossos pel seu contingut en Sílice, en definitiva per les seues característiques mineromedicinals, des de fa quasi un segle, mereix l'etiqueta d'excel·lent.
Un brollador que, també,
davant l'impacte de la sequera al territori, ha vist reduït el cabal, veient-se
l'ajuntament, propietari de l'aigua, obligat a prendre mesures amb opcions que
asseguren la viabilitat de l'embotelladora: Així, i des de fa uns mesos,
l'aigua que trobem a les botigues, tendes i supermercats, tot i mantenir
"la marca" Benassal i Font d'en Segures, en realitat no és de la Font
d'en Segures, ni de Benassal, ni de cap altre brollador de la província i País
Valencià, és una aigua, també mineromedicinal, però procedent del brollador de
la Fuensanta, a la localitat asturiana de Nava, que si bé, com la de Benassal,
és també una aigua que per les seues provades propietats terapèutiques i la
seua composició única i equilibrada, fa molts anys va ser també declarada
d'utilitat pública, no és de Benassal.
I això ocorre perquè l'empresa de Benassal, amb el vistiplau de l'ajuntament, ha signat un conveni de col·laboració, mitjançant el qual, Fuensanta es compromet a cobrir a través dels seus recursos hídrics la part del subministrament que en aquests moments la font de Benassal no té capacitat d'assoliment, fins que la situació climatològica a la comarca revertisca, ploga abundosament, i el brollador recupere un cabal més que suficient.
És veritat que les seues característiques poden arribar a ser semblants. Són similars les seues composicions químiques com diuen? Jo no ho entenc massa, però ací us deixe la darrera anàlisi que he trobat d'una i de l'altra i vosaltres mateix podeu treure les conclusions...
Mil·ligrams per litre:
Aigua de la Font d'en Segures: Bicarbonat (HCO3) 272, Sulfat (SO4) 22.6, Clor (Cl) 5.7, Calci (Ca) 93.1, Magnesi (Mg) 3.85, Sodi (Na) 3.6, Sílice (SiO2) 6.3
Aigua de la Fuensanta: Bicarbonat (HCO3) 222,2 Sulfat (SO4) 55.5, Clor (Cl) 9.3, Calci (Ca) 71.3, Magnesi (Mg) 10.9, Sodi (Na) 15.9, Sílice (SiO2) 33.3
Pense, i puc estar errat, que lligar les dues companyies, encara que siga només temporalment i per motius més que obligats, pot ser beneficiós pels negocis, però no pels clients que, estem acostumats a "comprar" l'aigua de Benassal no com a caprici, si més no quasi com a "medicina" i que aquesta unió, més que pensar en el benefici per la salut dels fidels clients, busca i pretén conservar el 100% de la quota de mercat.
Així que ja ho sabeu, l'empresa de Benassal directament i l'ajuntament d'aquell poble de manera indirecta, no enganya no ningú, ho diuen ben clar, mantenen la marca, però l'aigua de la Font d'en Segures, no és, de moment i esperem que per poc de temps, d'aquell brollador.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada