Segons el web del MINISTERI DE SANITAT a Espanya hi tenim repartits entre totes les Comunitats, un total de 449 hospitals públics; a la nostra Comunitat 38 i a la província de Castelló 5, el General, la Magdalena i Provincial a la capital i el de la Plana a Vila-real i el comarcal de Vinaròs. Dels 5, el General Universitari és el principal centre de referència del Departament de Salut de la província.
Un centre inaugurat el 1967 i que amb successives ampliacions els anys 1986 i 1996 i les que s'estan realitzant en aquest 2024, a hores d'ara, resulta amb unes instal·lacions insuficients per atendre dignament els usuaris i que necessita amb urgència una intervenció que racionalitze i humanitze l'arquitectura i els processos assistencials.
Aquests dies s'ha fet
pública una notícia en referència a aquest hospital i que crida molt l'atenció:
"L'hospital General de Castelló, entre els 100 centres sanitaris amb
millor reputació de¡'Espanya". I és que MERCO, el Monitor Empresarial de
Reputació Corporativa que avalua la reputació sanitària dels nostres hospitals
públics, a través de l'anàlisi d'un total de 34 especialitats mèdiques, ja va
atorgar el 2018 i el 2022 a aquest centre el lloc 96, passant ara, el 2023 a
ocupar el lloc 86. Contents i satisfets hem d'estar, o no?
I é que aquesta notícia pot interpretar-se de dues maneres molt diferents. D'una banda, que mínim que un hospital per cada província espanyola ocupara un lloc en la classificació dins el centenar; per tant, no hauria de ser notícia que el General de Castelló estiguera, ja no entre els 100 primers, si més no hauria d'estar ocupant un lloc entre els 50 primers. Si encara hi ha alguna província al territori espanyol que no tinga com a mínim un hospital dins aquest rànquing és de vergonya.
D'altra banda, immediatament ens surt la pregunta: que passa amb els altres quatre? Si no "entren" entre els 100 del rànquing, això com s'ha d'interpretar? No conec aquests centres i, per tant, no puc opinar.
Però, per circumstàncies personals aquest darrer mig any he hagut de "xafar" l'hospital General més que al llarg de tota la meua vida i la seua existència, i puc afirmar que tant les instal·lacions arquitectòniques com el material de les diferents sales d'espera, així com les màquines de validació de cites no es corresponen amb un hospital del segle XXI. De manera que si amb aquests materials "entrem" entre els cent millors, no vull pensar com estaran els altres.
Tinc ara encara més clar
que si el centre ocupa un lloc preeminent només serà per una raó, perquè els
professionals que l'assisteixen, que "el fan funcionar", sens dubte,
són a més a més d'entesos i coneixedors del que tenen a les seues mans, veritables
especialistes cadascú en la seua matèria, són persones amb una gran humanitat,
tot i que el sistema, en massa ocasions, els hi porta quasi al col·lapse. També
crec que passarà amb els que treballen en la resta de centres, però, de segur
que serà el mateix engranatge del sistema sanitari, el que frenarà la seua
posició de privilegi en aquesta classificació.
Si hi ha voluntat de millora, la solució és ben fàcil i coneguda, un nou hospital per la ciutat. Diuen que no ho descarten, que el calendari de Sanitat va confirmar l'adjudicació de la redacció del projecte pel maig del 2025, després ha de venir la licitació de l'obra del nou edifici, com a prompte el febrer del 2026 i la seua adjudicació al setembre. Si tot va com es preveu i no es produeix un retard en els tràmits, l'actuació començaria el novembre de 2026, amb 48 mesos per construir-lo, és a dir un nou i flamat centre el novembre del 2030... Mereixem els castellonencs aquest tracte?
De moment l'únic que queda clar és que el nou centre s'ubicarà al costat de l'actual, o no?, sabem que encara resten alguns terrenys per expropiar...
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada