La ciutat

La ciutat

dijous, 27 de març del 2014

Bureo popular



 

Anem de bureo o què?”
que ma mare vol casar-me
amb de Babà el masover.
Si no és un bon ballador
fadrina a casa tornaré.
Imaginació per fer festa, això és el que vam tenir la nit d'ahir al carrer Cassola de Castelló. Després d'un “sopar compartit” en una mostra gastronòmica “per xuclar-se els dits”, vam gaudir d'un bureo popular.

Música amb guitarra, guitarrons, acordió, dolçaina, tabal i veu, i ball, molt de ball, on Pixavins, algun que altre veí i un bon grapat de visitants vam recrear la dansà, el bolero, el ball de nans i cavallets i tot allò que els músics tocaven, doncs hi havia ganes de festa i ball.

Per aquells que ho desconegueu us diré que amb el nom de bureo es coneix, sobretot a les zones limitrofs de la província de Castelló i Terol, a les reunions festives de veïns, normalment dels masovers, que comptaven amb la música, veu i balls per entretenir-se després d'un bon dinar o sopar generalment de festa.

En aquest context al Maestrat va conformar-se un ric patrimoni musical que, les rondalles, s'han encarregat de transmetre; seguidilles, fandangos, jotes... són mostra viva de la riquesa d'aquesta peculiar concepció de fer música i de la que anit vam gaudir al cor de la Vila, lligada al que va ser també una mostra gastronòmica pixavinenca. Festa popular, animada, participativa i amb pocs diners.

Un bureo al carrer, com Déu mana, un bureo a la fresca, al bell mig de la setmana de festes. Acabat el sopar la música va començar a sonar i prompte amb les taules apartades va formar-se “un corro” pels balladors i balladores, i una autèntica tertúlia musical espontània va prendre cos; solteres, casades, parelles, xiquets, vídues i separats tots a una ocupant un bon tram de carrer. Xe quin goig!!! Feta popular, però popular, popular...

A la vida masovera
el Bureo era la salsa
temps de rialla i amor
temps d’amistat i de dansa

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada