La ciutat

La ciutat

dilluns, 24 de març del 2014

No són 25... són 32 !!!



Ahir, novament, els Castellonencs, fidels a la tradició, vam anar en romiatge al”Castell Vell”, vam retornar als nostres orígens. un any més vam complir amb la tradició i participar de la romeria, el que significa que vam “anar i vam tornar”, i novament vaig tornar a escoltar, en aquesta ocasió en la veu del preste de la mateixa, allò que no fa massa dies vaig llegir a la premsa, que aquest any es celebrava la commemoració, el 25é aniversari, de la feliç idea de l'aleshores periodista Vicent Farnós, de recuperar la tornà.

És veritat que Vicent Farnós, persona molt vinclada a l'univers fester, “manegueta” ell, juntament amb unes altres persones, “la colla de cantors”, van fer el possible i l'impossible per recuperar l'antic ritual i van voler revitalitzar i oficialitzar la tornà de la romeria que, havia deixat de realitzar-se uns anys enrera de manera oficial, però empentats per qui? I per què tant d'interés en recuperar l'oficialitat?

Molt fàcil de comprendre, perquè tot i no ser oficial, ja uns anys abans del 1989, concretament des de la Magdalena del 1983, venia realitzant-se, per part de més d'un centenar de membres de la Colla Pixaví, la tornà de la Magdalena, després de tot un dia de romiatge, com es feia a l'antigor, entrant a la ciutat pel Forn del Pla, fins arribar al seu cau fester, al carrer de Gràcia, amb fanalets i gaiates de ma, donant testimoni no tant sols de l'anada, record quaresmal de romiatge pel lliurament de la pesta, sinó també de la tornada, record del trasllat de la muntanya al Pla, constituint aquesta entrada, any rere any, una crida d'atenció per governants i veïns, i mantenint fidel “la llum de la llar pairal”.

I així, a partir del 1983, com també els Pixavins tenim “l'honor” de ser Hermitans de Sant Roc, els anys següents, 84, 85, 86, 87... vam voler obsequiar amb “rotllets i mistela”abans d'eixir de l'ermita, tots aquells amics i desconeguts que, poc a poc, van voler acompanyar-nos en la tornà i que cada any eren més.

Allò que anava a més, dona peu a la idea de la recuperació oficial. L'impuls definitiu bé quan aprofitant que l'ajuntament de Castelló crea a l'estiu de 1988 la Fundació Municipal de Festes i es fica en marxa una nova estructura festera, i Vicent Farnós entra com a Vocal, a formar part de la Primera Junta de Festes, l'alcalde de la ciutat Daniel Gozalbo, es presta a “fer la tornada” amb el caliu que el Pixaví, ja ha aconseguit en els darrers anys i ara sí, el que des del 1983 el Pixaví feia de manera particular, pren el caràcter d'oficialitat, d'una banda, perquè rep el recolzament de la Junta de Festes i, de l'altra, perquè l'alcalde, representant del poble, participa, fent tot el recorregut a peu.

Però, que quede clar, que ni la Junta de Festes, ni Vicent Farnós, ni l'alcalde Gozalbo, recuperen la tornà el 1989. Aquella ja venia fent-se, des del 1983 pels membres del Pixaví, i si voleu commemoració, doncs aquest any en fa 32 de la mateixa !!! Les coses quan més clares millor per tots...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada