La ciutat

La ciutat

divendres, 28 de març del 2014

La llum de la festa.



Així, d'entrada podria aquest títol respondre al nom d'una gaiata, i és ben probable que en els 70 anys de monuments gaiaters, alguna haja rebut aquest nom, però jo, hui, voldria parlar dels tradicionals llums magdaleners, aquells que, des del passat dia 20 i fins el proper diumenge 30, romanen encesos a les nits, per aconseguir, una mica més, vestir de festa la ciutat.

La nova estructura festera l'any 1945, va tenir clar que, la llum havia de constituir l'element vital de les nostres festes, com a record de la tradició de la baixada de la muntanya al pla.

La llum va ser en els primers anys, l'element “anunciador i diferenciador” de la festa, fins i tot aquelles, com podem comprovar en els cartells i programes festers oficial editats entre 1962 i 1973, van ser conegudes com a “Fiestas de la Luz”, i el principal parador fester, com encara molts recordem, rebia el nom de “L'Hostal de la Llum”. 

Les regines de les festes 2014, Lara i Beatriz, van ser les encarregades de marcar l'instant en què començava la consagració de la llum urbana-festera, aplicació de l'evolució tecnològica en projeccions i il·luminacions espectaculars, o no?

Doncs pel que podem veure més prompte és no. Pot ser la crisi la culpable, jo no busque culpabilitats, simplement tracte de constatar un fet. La llum dels carrers a Castelló en Magdalena, si exceptuem les gaiates, quan aquestes resten il·luminades, no arriba a transformar l'espai quotidià del carrer, no ens ajuda a veure “amb altres ulls” els espais comuns.

I aleshores jo em pregunte: si no aconseguixen l'efecte sorpresa, si les garlandes i tires lluminoses passen desapercebudes entre els vianants, si les festes oficialment no són ja “fiestas de la luz”, si els dissenys fa anys són els mateixos, perquè i per a què seguixen “penjant-se”?

No hi ha  diàleg entre la ciutat i la llum i, si realment la llum ha de seguir sent una protagonista important de la festa, caldrà potenciar-la una mica més en els propers anys, i més encara si volem que la internacionalitat festiva tinga sentit atraient.


Com fer-ho? Idees hi han en boca dels veïns i moltes. Ací us deixe uns exemples, vosaltres mateixa podeu continuar la llista... il·luminacions especials d'edificis i monuments, instal·lacions de portalades de llum als llocs que ocupaven les antigues portes d'accés a la ciutat, disseny de garlandes fetes per escoles, 'mappings' que permeten aconseguir en 3D una il·luminació i relleu amb molt de detall , conferències al voltant de la llum... així, podrem seguir parlant de la llum de la festa. 

D'altra manera, com ara, només els Leds i poca cosa més representa alguna novetat. Poc, massa poc per una festa que vol fer realitat la seua internacionalitat i vol tenir en la llum el seu reclam més cridaner.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada