La ciutat

La ciutat

divendres, 26 de desembre del 2014

Dia de bullit, carn torrada i sobres...



"Protomàrtir immortal
i en miracles portentós:
Deslliureu-nos de tot mal
Sant Esteve gloriós".

Avuí és 26, segon dia de Nadal o dia de Sant Esteve. A Catalunya per llei i tradició és festa grossa, al País Valencià i més concret a casa meua, hui és dia de sobres i de recuperació dels àpats generosos de la nit i del dinar de Nadal i de les tertúlies familiars llarguíssimes, dia de menjar amb mesura i moderació...

Generalment, ocorre a totes les cases i tots els anys, els àpats del Nadal són més abundosos del que sol ser un dia ordinari, per la qual cosa, sempre per l'endemà sol haver-hi moltes viandes als frigorífics i rebosts de les cases, que en alguns casos cal menjar aviat no fos cas que es llancés a perdre.

Per això tot i que el plat principal del dinar de hui sol ser lleuger, després la taula torna a estar farcida de “les sobres” i torna a ser festa, doncs ja ho diu la dita:del que sobre es fa la festa”, de manera que encara que hui ha estat un dia feiner a moltes cases del nostre poble, a l'hora del dinar s'ha tornat a reviure l'esperit Nadalenc.

I si ahir el protagonisme va ser per “l'arròs amb pilotes”,una “paella” amb un toc especial, nadalenc que li donen les “pilotes”, que s'elaboren els dies d'abans, hui ha estat el torn del plat de verdures més remarcable de tots els que es fan, el bullit de creïlla i bajoques amb ceba i carxofes, un plat senzill però molt saborós.

I és que el bullit i les sobres del Nadal van molt lligades el dia de Sant Esteve. El bullit és molt típic al País Valencià. No té cap secret, no deixa de ser un plat de verdura bullida però no sé perquè és un plat molt socorregut el qual totes les famílies valencianes acostumen a prendre tant a l’estiu com a l’hivern. Bàsicament porta creïlla, ceba i desprès “la part verda” que normalment és bajoca . Segons l’època de l’any es fa també amb bledes, col o carxofes, però el que jo reconec com a bullit o almenys el que més es fa a ma casa és amb bajoca tant redona com plana i carlota.

I de segon un plat que probablement conserve l'essència alimentària més bàsica i natural de tota la humanitat i que ens seguix apassionat el seu sabor i la seva senzilla preparació. : carn torrada de corder de qualitat.

Un àpat el de hui dia de Sant Esteve a casa nostra de digestió fàcil i sa, molt sa, per contrarestar tots els excessos d'ahir i despús-anit. L'antídot per aquests mals, un bon plat de bullit i unes xulletes torrades. Profit !!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada