La ciutat

La ciutat

diumenge, 21 de juny del 2015

“El Sol va dir a Sant Bernabè: Més no m'alçaré”



 En aquest precís instant quan estic acabant d'escriure aquest comentari, quan són exactament les 18 hores i 38 minuts, arriba l'estiu astronòmic, que segons els entesos tindrà una durada total de 93 dies i s'acabarà el dia 23 de setembre.

Els esdeveniments més importants d'aquest periode seran la primera lluna plena d'estiu que serà el dia 2 de juliol, u eclipsi parcial de sol, que no serà visible des de Castelló, el 13 de setembre i la pluja d'estels de les Perseides que s'esdevindrà el dia 12 d'agost.

I és que justament avui diumenge és el moment en el qual el sol es troba a més altura sobre l'horitzó, en aquest precís instant, els raigs solars arriben perpendiculars, fan un angle de 90 graus, al tròpic de Càncer, situat a 23,5 graus de latitud nord, una mica per sota de la latitud de les illes Canàries, de manera que, si fa o no fa, els raigs solars en aquests moments, fan un angle de 74 graus a Castelló, i com el sol lluïx amb força en aquests moments, podem comprovar que és el dia quan projectem l'ombra més curta de tot l'any.

Com a conseqüència de la inclinació de l'eix de rotació de la Terra de 23,5 graus respecte del pla definit per la trajectòria d'aquesta al voltant del Sol, els raigs arriben més directament, es a dir, la radiació solar es repartix en una superfície més xicoteta i per tant, escalfa molt més, trobant-nos en el dia en el qual podem cremar-nos la pell amb més facilitat. Aixó no vol dir que siga el dia més calorós, en aquest moment a casa meua ,el termòmetre marca 27'8 graus, de segur que vindran dies al juliol o agost en què hi pujarà més, fins i tot cal recordar que ja al maig vam tenir una potent calorada.

Tanmateix si que és hui el dia més llarg de l'any pel que fa a hores de llum i la nit més curta, que no és la de Sant Joan com tradicionalment es diu. No sé exactament a Castelló quina serà la duració del dia, però puc imaginar-ho observant que “el taco del Sagrat Cor” em diu que hui, el sol ha eixit a les 6,45 hores i es pondrà a les 21,49, en tot el territori espanyol, de manera que la resta em dona un total de 15 hores i 4 minuts de sol de mitjana, però cal tenir en compte que a causa de la inclinació de l'eix de la Terra, a més latitud més d'hora es fa de dia, i més tard es pon el sol. Així a Londres tenen un total de 16 hores i 38 minuts de llum solar, a Hèlsinki de 18 hores i 56 minuts, i a Tromso, gairebé a 70 graus de latitud, i mé al nord encara, al cercle polar àrtic, a 66,5 º de latitud, el sol no es pondrà en tot el dia.

I de la mateixa manera que el proper dimarts, a molts pobles de la mediterrània, celebrarem la revetlla de Sant Joan com a tradició que es remunta a molt abans de la implantació del cristianisme, com a culte a la natura, al sol, a l'allargament del dia, on el foc serà l'element característic, amb creences i supersticions per tots els gustos, també des de fa dècades, és tradició entre els anglesos acudir al monument prehistòric de Stonehenge de més de 5 mil anys d'antiquitat i declarat patrimoni de la humanitat per la Unesco, per celebrar l'arribada de l'estiu i contemplar l sortida del sol en el dia més llarg de l'any.

A partir de demà el sol anirà perdent altura sobre l'horitzó. Els dies es començaran a escurçar a l'hemisferi boreal, i l'aportació d'energia anirà minvant de forma gradual fins al solstici d'hivern, que serà el dia que el sol estarà més baix de tot l'any.

I en aquest racó del temps, com és hui, el dia més llarg de l'any, quan segons el refrany popular, el sol va dir a Sant Bernabè “més no m'alçaré”, donem per arribat l'estiu temps en què “tot el món i tota cuca viu”, temps de vacances, de nous aires, de noves esperances...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada