La ciutat

La ciutat

dimecres, 3 de juny del 2015

No estarem perdent el nord?



Diu el refranyer català que perdre el nord és perdre l'orientació, deixar de veure clar el que cal fer, perdre el senderi, l'esperit crític, enterbolir la percepció de les coses, no saber ben bé on vas, estar desorientat i perdut en qualsevol assumpte.

I aquesta sensació crec és la que envolta en aquests moments el govern del nostre país Espanya, o al menys és el que m'ha donat a pensar quan, hui mateixa, he llegit la notícia: “xiular l'himne nacional, ensenya d'identitat del País és violència que cal castigar, les curses de braus a la plaça és cultura" que cal defendre.

Sembla que el govern nacional del Partit Popular considera que comportaments com la xiulada de la final de copa a l'himne mai han de considerar-se propis d'un país on impera i regeix la llibertat d'expressió i per tant cal aplicar un càstig, mentre que el món del brau, “las corridas” són “la morada vital hispánica” o “espectáculo nacional y símbolo del vivir como riesgo absoluto frente a un destino amenazador, un rito solemne en el que autentico hispano, sin saberlo, rinde culto a la esencia de su forma de vida.", i com a conseqüència cal defensar, mai millor dit “a capa i espasa”.

Amb aquestes premises no és d'estranyar doncs que, d'una banda les corregudes de braus, hagen tornat a televisió espanyola aquest cap de setmana passat, concretament el diumenge 31 a les 18:00 hores i pel primer canal, després de més d'any i mig sense retransmitir-ne cap ni una d'acord amb el manual d'estil de l'any 2006 modificat el 2012 que eliminava la referència dels braus i les corregudes, dins la secció de violència amb animals, i per altra banda, tampoc ens hauria de resultar estrany que la comissió antivolència del futbol nacional haja decidit sancionar als dos clubs participants en aquella final, al Barcelona i a l'Atletic de Bilbao, amb un any de suspensió i per tant llevant-los la possibilitat de competir en aquesta copa la temporada vinent.

Pensem un moment, no s'haurà perdut el nord? Voleu dir que tot allò que es fa amb el bou en “la corrida” no constituïx violència animal? I més encara, voleu pensar que la convivència democràtica dels espanyols està en perill per aquest acte contra el símbol de l'himne? De veres va constituir la xiulada un “incident d'extrema gravetat”? Jo, que ni soc gran aficionat ni als bous ni al futbol, realment no ho entenc... No estarà pixant-se fora del test?

És posible que el partit Popular, el que governa el País amb majoria absoluta, el liderat pel senyor Mariano Rajoy, pense que la retransmisió d'una correguda de bous siga bo per la tauromàquia, no ho dubte, però malgrat que un informe dels serveis jurídics de la pròpia Televisió Espanyola afirme que “las corridas” poden emitir-se en horari infantil sense vulnerar cap norma, no crec siga ni gratificant, ni tampoc educatiu, doncs contravé la recomanació del Comité de Dets de l'Infant de les Nacions Unides, saltant-se també el codi d'autoregulació de continguts televisius per a l'infància, organismes i institucions supra-nacionals que veuen en l'espectacle taurí no tant sols maltracte animal sinó, a més a més és el mitja natural per educar en l'engany i la burla, en la supremacia de l'individu.

Ara resulta que el PP no ha parat fins que ha tornat a colocar els bous a la cadena pública però recolza una sanció exemplar pels clubs implicats en la final, prohibint-los jugar la copa la propera temporada.

Així ens va pel món, on el futbol, els bous i la crisi són, malauradament en aquest segle XXI, també la imatge actual del País,emblemes de la marca Espanya més enllà de les nostres fronteres, i vet per on també en aquesta imatge, possiblement, o no, estarem perdent el nord. Ahi senyor !!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada