La ciutat

La ciutat

dilluns, 29 de juny del 2015

Vora la mar...



 Del Serrallo al Serradal,
de la Donació al Pinar,
les Penyes ja van cantant, grans i menuts tots fan clam:
Visitant, visitant, si vols gaudir de la festa
deixa't a casa les penes, arremangat un camal
i... al Grau a xalar!

Així diu la tornada de l'himne de les Festes del Grau, del pas-doble escrit pel recordat amic, company, metge i poeta grauer Joan Baptista Campos i musicat pel director Josep Gargori. I és que si la Verge del Carme, que celebrarem en poc més de quinze dies, és la patrona dels mariners, Sant Pere, és el patró dels pescadors.

I dir pescadors a Castelló, es dir Grau, i dir Sant Pere, és dir festes. D’acord amb les creences cristianes i segons l’Evangeli de Mateu (Mt 16:19), Jesús digué a Sant Pere: «Et donaré les claus del Regne del cel; tot allò que lligues a la terra quedarà lligat al cel, i tot allò que deslligues a la terra quedarà deslligat al cel.», fent, a aquell que fins eixe moment havia estat un simple pescador de Galilea, el cap visible de la nova església, i amb el pas del temps, convertint-se en el sant patró protector dels treballadors de la mar.

I hui, 29 de juny, dia 180 de l’any, és sant Pere, i la seua popularitat al barri mariner del Grau es manifestarà en l'acolliment que la confraria de pescadors li farà al sant, “pujant-lo” a la barca, passejant-lo amb una processó marítima, dedicant-li la festa grossa, tant grossa que la diada de hui és considerada al nostre poble i des de fa un bon grapat d'anys, festa local, diada en què l'univers de la mar en general i les persones, els pescadors d'ahir i de hui en particular, fidels a la tradició, engarlandaran les barques amb serpentines i banderoles, per honorar el patró, guarnint la peanya i dirigint les seues oracions i vítols implorant la seua protecció.

És veritat que tot evoluciona, i que dir festa al Grau és dir sobretot penyes i bous, però també es veritat que moltes famílies, amb tradició marinera, senten amb devoció la festa, tot i que molts visitants, turistes, de segur miraran de reüll l'espectacle de les barques per la dàrsena, asseguts a les terrasses dels bars i restaurants, mentre la gent de casa, els grauers, participaran a la processó, una de les principals activitats de les festes, declarades d'interés turístic a la nostra Comunitat.

Quan comences a gaudir d'aquesta experiència senzilla, te n'adones que estàs vivint una experiència especial, compartint un moment màgic de la festa amb persones que sense conéixer-les directament et fan sentir valors màgics d'unió amb la mar mediterrània. Si no ho heu experimentant mai, hui, aquesta nit, és un bon moment, feu-ho i  ja em contareu...

Una curiositat: Es sabut que segons la tradició, Sant Pere és considerat patró dels pescadors, però, sabieu també ho és dels coltellers, ferrers de tall, especialitzats a fer armes blanques i ganivets grossos?.  I que és també el protector dels gossos amb ràbia, advocat contra les discòrdies i ajuda a reconciliar les persones enemistades?.  I si no us sembla prou, us diré què també tenen per patró aquest sant els casats dues vegades i els jugadors de cartes. Que us sembla l'impetuós i sincer Simó, el jueu de Galilea?

I ara, per acabar un desig compartit per tots els pescadors, i que de segur demanaran al sant en passar a prop d'ells, “bona pesca i bon preu”, per poder així, continuar millorant pels anys venidors la festa grauera, amb música, bous, focs, diversió, però també emoció i veneració envers el sant, en forma d'ofrena i principalment de processó marítima. Amics dels grau, bones festes tingueu i Visca Sant Pere !!! 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada