La ciutat

La ciutat

dimecres, 29 de juliol del 2015

Atípic

A la sessió plenària de la Junta de Festes de Castelló, celebrada el tretze d'abril del dos mil quinze, va aprovar-se la normativa per l'elecció de reines i dames de la ciutat per l'any 2016. Aquest reglament va ser també aprovat amb posterioritat pel Patronat Municipal de Festes. A banda de marcar els requisits indispensables per optar als diferents càrrecs, marca també entre d'altres elements, el procés d'elecció i les dates i terminis de presentació de candidatures. El passat 3 de juliol va tancar-se en termini i, a hores d'ara, han estat segons he pogut saber, un bon grapat les senyoretes que, d'una o altra manera, per disposició personal, familiar o per impuls d'algun col·lectiu opten a assolir algun dels càrrecs per l'exercici 2015-2016.

D'altra banda, els Estatuts del Patronat Municipal de Festes ordenen que l'Assemblea General del Patronat es reunisca com a mínim una vegada a l'any i que la Junta de Festes,òrgan de col·laboració i recolzament del Patronat, entre altres accions té la competència per l'elecció de les representants femenines de les festes i per elevar a l'alcaldia la proposta de nomenament de regines de la ciutat.

Així, en els darrers anys, arribats al mes de juliol, d'una banda es convocava l'Assemblea General per, renovar la Junta cas de correspondre o repassar la gestió anual front els assembleistes, i d'altra, el darrer cap de setmana del mes es feia l'elecció de reines i dames, al Saló de Plens i a continuació les esperades “cridades” telefòniques de l'alcalde a les elegides per demanar si volien acceptar el càrrec, amb el posterior trasllat, d'una cada any més llarga comitiva, als domicilis familiars de les reines electes i allí “menjar i beure de gorra” fins altes hores de la nit.

Aquest juliol del 2015, vet per on, està resultant “festerament parlant” atípic. Per allò del canvi de govern municipal, no s'ha convocat ni sembla va a convocar-se de moment l'Assemblea General, per la qual cosa, res se sap de la gestió festera 2014-2015, ni tampoc de la renovació de la Junta de Festes; ni si hi haurà eleccions, i cas d'haver-les, quins seran els terminis per presentar candidatures, tot i que en alguns “fòrums” i xarxes socials no paren d'eixir rumors sobre possibles candidats a ocupar el càrrec que, s'afirma, deixarà l'actual president, el senyor López, tot i que ell crec encara no ha dit res... tot plegat paraules i més paraules o emprant termes festers “fum de canya”.

D'altra banda s'anuncia que l'elecció de reines i dames es farà, com sempre, aquest cap de setmana vinent però amb una novetat important. Tot i que l'elecció solemne es farà segons el protocol establert en els Estatuts, una vegada triades les senyoretes i acceptat el càrrec es suprimix “la visita oficial al domicili familiar de les autoritats”, de manera que si “oficialment” no hi ha visita, tampoc cal fer-la de manera “particular”, i per tant, s'acaba així amb “la convidada i el gorroneo”, substituint-se la visita oficial per un acte solemne i protocol·lari de proclamació, que es farà al dia següent, dissabte a les 12 del matí al saló de Plens de l'Ajuntament amb l'assistència de tots els representants del món de la festa i sota la presidència de la presidenta del Patronat Fester i alcaldessa de la ciutat, la senyora Marco. Atípic, no us sembla?

Atípic, fester i encertat, diria jo. Canvi i lliçó de com s'han de fer les coses, també dins el món de la festa. Un encert del nou Ajuntament, del nou Patronat i de la nova regidora de festes Carme Oliver al seu capdavant. S'acaba així amb la “quasi obligació de la convidada a coneguts i desconeguts” i, a la vegada s'encerta en la intenció de donar un major protagonisme a l'elecció de les representants femenines de la ciutat per tot un any fester.

Un acte institucional atípic on tota la corporació municipal en nom del veïnat de la ciutat, i la Junta de Festes, la Gestora de Gaiates i la Federació de Colles, en nom d'aquells que hi treballen per fer unes festes cada any més “dignes de noms i de fets”, coneixerem de ben a prop a les elegides, podent compartir amb elles, les seues primeres vivències i emocions. Només un però, un dubte, reines elegides per una Junta que tal vegada no continue en el càrrec? Com a mínim, ja ho deia al títol, atípic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada