La ciutat

La ciutat

dijous, 23 de juliol del 2015

“El chorlitejo”, les dunes del Serradal i el Partit Popular


El chorlitejo patinegro” o corriol camanegre en la nostra llengua, és un ocellet estival associat als ambients de platges marines, que sense ser massa abundós al nostre terme, des de fa uns anys, ha colonitzat la zona dunar de la platja del Serradal.

És veritat que si la colonització ha estat possible ha sigut perquè en els darrers anys s'han dut a termini accions per la millora i protecció de la zona, propiciades pel voluntariat mediambiental i la col·laboració de l'ajuntament de la capital, consistents fonamentalment en la col·locació de línies amb el sistema “pal-corda” i cartells anunciadors de les zones de nidificació i altres de prohibició del pas, amb l'objectiu de tancar els accessos no permesos a la platja i evitar així que es trepitge la zona.

Aquest pardalet fa la posta generalment en els mesos d'abril i maig, i es possible trobar nius també al mes de juny, fets en petites depressions on diposita tres ous que fàcilment es confonen amb el medi i que són covats al llarg de 25 dies. Una vegada eclosionats els nous corriols aprenen a volar en 25 dies més, estant preparats per desplaçar-se mitjançant llargues curses per les zones sorrenques o l'espai dunar.

Tot i ser considerat un dels símbols de la biodiversitat del terme municipal, mai ha estat considerable la població consolidada a la platja del Serradal de Castelló, deu, dotze, quinze, vint parelles com a molt amb les seues cries.

Però l'anterior ajuntament, el governat pel PP, si va saber rendibilitzar les accions que any rere any, de manera repetida, anava fent: “Castellón protege los nidos del chorlitejo”, “L´Ajuntament de Castelló informa a la platja del Serradal sobre la protecció del chorlitejo",”L´Ajuntament de Castelló reforça les campanyes ambientals per a protegir les dunes del Serradal i al chorlitejo patinegro”, “El Ayuntamiento de Castellón ha trazado,un protocolo especial de limpieza en la zona dunar de la playa del Serradal con el fin de proteger el chorlitejo” o altres molt semblants...

I no és que em sembla malament, ni abans ni ara, les accions mediambientals sempre són bones, però és un fet evident que la conscienciació dels estiuejants o visitants de la zona, mai va aconseguir-se i, cada temporada que arribava calia refer les accions de l'any anterior, és a dir tornar a col·locar els panells informatius i els cartells prohibitius, així com els pals-corda per barrar el pas. No, definitivament el civisme no va aconseguir-se massa.

Ara, en aquest estiu calorós que estem vivint, després de les eleccions municipals i el canvi de govern castellonenc, en què el PP ha passat a l'oposició, fa uns dies ve escoltant-se la notícia de la, diguem-ho finament, “ preocupació dels regidors del PP per la no actuació en la protecció del corriol a la platja del Serradal” i fins i tot hui mateix s'anuncia que en el proper ple municipal presentaran una moció per què el govern actual continue amb les actuacions de manteniment del sistema “pal-corda” per tornar a delimitar l'hàbitat del corriol a la zona dunar i de la senyalització d'accés a la platja.

Senyors regidors del PP municipal no s'han preguntat vostès si aquestes accions són les realment efectives? Cal demanar protecció per a la zona, d'acord, però no vulguen imposar que es continue fent allò que vostès venien fent en els darrers anys i que s'ha demostrat no era gens efectiu, ni durader. Demanen actuació però deixen governar...


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada