La ciutat

La ciutat

dijous, 2 de juliol del 2015

Veurem si és veritat



 L'ajuntament de Benicàssim encara no ha enviat als contribuents els rebuts de l'IBI del 2015. Sempre ho fa en ple estiu i deixa aquest període estival per fer efectiu els pagaments. Com a tots els municipis les variables tributàries les comunica el cadastre i són el resultat de l'aplicació de les ordenances fiscals als immobles que aquell té consignats, plantejant dos tipus d'IBI, un pels béns de naturalesa urbana, aquells classificats en el planejament urbanístic com a urbans o urbanitzables, i un altre pels béns de naturalesa rústica, aquells que no són de naturalesa urbana.

Fa un bon grapat d'anys que una part del terme, un dels anomenats polígons, el 7, va ser considerat sol urbanitzable i des d'aleshores ençà , tot i que mai s'ha arribat a urbanitzar, i en l'actualitat estant paralitzada qualsevol actuació i semblant que hauran de passar molts anys per què es reprenguen les actuacions previstes, tot el polígon ostenta la qualificació urbanística de sòl urbà, i com a conseqüència els propietaris estan sotmesos a tota la càrrega impositiva que porta annexionada aquesta qualificació, el que, any rere any, suposa un agravi comparatiu molt significatiu.

Aquesta situació del tot injusta, que es dona també a altres llocs de la província i en molts municipis de la resta del territori valencià i espanyol, ha anat provocant amb el pas del temps diferents escrits i recursos, i com a conseqüència dels mateixos el Tribunal Suprem, el maig del 2014, va dictar una sentència en la que establia que els terrenys urbanitzables no podien valorar-se a efectes de contribució com si fossen urbans fins que no tingueren aprovat l'instrument urbanístic que els desenvolupara, es a dir, les parcel·les classificades com a urbanes que no tinguen desenvolupament urbanístic, ho haurien de pagar un IBI urbà, sinó rústic.

Ara, un any després d'aquella sentència, l'estat reforma la llei per anul·lar l'IBI urbà al sòl edificable sense desenvolupar, canviant alguns aspectes de la llei Hipotecària i la del Cadastre Immobiliari, reforma publicada al BOE el passat dijous 25 de juny.

De manera que, com les modificacions de la Llei 13/2015, de 24 de juny, segons la disposició addicional cinquena, entrarà en vigor l'1 de novembre d'aquest any, es de suposar que, a partir del 2016 no s'haurà de pagar un IBI urbà si no s'està en terreny urbanitzat, ni a Benicàssim ni a cap altre municipi espanyol, estimant-se que a tot el territori nacional vora 900.000 parcel·les poden beneficiar-se d'aquesta mesura fiscal, amb un impacte notable en la recaptació municipal, i no perquè el govern central del PP haja volgut que els propietaris de terres paguen menys, no, sinó per haver-se vist obligats a complir la sentència.

Serà a partir de l'1 de novembre quan l'ajuntament de Benicàssim estarà obligat a comunicar a la Direcció General del Cadastre la situació urbanística del sòl del polígon 7 per què puga passar a la situació de rústic al no presentar ordenació detallada i així actualitzar l'IBI a la baixa als propietaris d'aquelles parcel·les, exigint un canvi en els valors del padró municipal.

I més encara, tot i que serà difícil i costós aconseguir “la justa rebaixa” caldria també, i seria un punt al seu favor, que els dirigents dels nou consistori benicens, estudiaren les possibilitats de retornar l'IBI cobrat en els darrers 4 anys als propietaris afectats, ja que són els anys en què “el delicte” no ha prescrit.

Serà possible? Tindrà voluntat l'alcaldessa de Benicàssim? Si més no tindrà obligació. Veurem si és veritat i el rebut de l'IBI del 2016 baixa amb la requalificació.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada