La ciutat

La ciutat

divendres, 15 de gener del 2021

Col·lapse i suspensió

El substantiu col·lapse és una paraula que cada dia més, i per desgràcia, sentim en els nostres entorns habituals. I és que disminuir una activitat fins a la seua total paralització produint un bloqueig en el desenvolupament diari pot arribar a ser extremadament perillós en tots els àmbits.

En qualsevol àmbit, econòmic, social, cultural, polític, jurídic..., per no arribar al col·lapse es presenta i es considera del tot efectiu, l'ajornament d'activitats no essencials, i de vegades, fins i tot s'ha d'arribar a la paralització, la cancel·lació temporal, o la definitiva suspensió d'algunes accions per evitar "mals majors".

Des de fa ja 10 mesos vivim una situació social sense precedents en la història recent, i això és així per una pandèmia originada per la mutació d'un coronavirus; arran de la letalitat d'aquest "bitxo" els diferents governs, nacional, autonòmic i local, han anat prenent, de manera més o menys encertada, totes les mesures possibles per reduir el nivell de contagis, controlar la situació, evitar el col·lapse i salvar vides, cas de l'estat d'alarma, aïllament en els habitatges, controls a les fronteres, o suspensió d'aglomeracions en esdeveniments esportius, fires i.... festes.


Pocs dies abans del seu inici van suspendre's les Festes de la Magdalena per l'any 2020
i, va iniciar-se un estricte confinament domiciliari; ara, davant l'extraordinari creixement exponencial de la corba epidèmica en què el virus sembla torna a posar els sistemes al límit, i vista la necessitat d'implementar totes les accions possibles per aplanar aquesta corba i evitar el contagi comunitari, i tal vegada un nou confinament, l'ajuntament es veu obligat a prendre una nova decisió que afecte de ple a les festes de la Magdalena del 2021: l'ajornament fins al maig de les diferents celebracions festeres a la ciutat o la suspensió definitiva segons l'evolució de la Covid, i és que la prioritat a hores d'ara, és frenar la pandèmia, amb un esforç en el qual totes les persones, que estem en el mateix vaixell, hem d'actuar de manera responsable i solidària.


Per al món econòmic i festiu,
per tots aquells que esperàvem "la Magdalena" com aquells dies de treball per refer l'economia o simplement per gaudir-la, el comunicat oficial fet públic la vesprada d'ahir i que hui recullen tots els mitjans de comunicació, l'ajornament o la possible suspensió definitiva dels actes festers, ha suposat, encara que intuïda i lògica, una "notícia fatal".

És veritat que la prioritat ha de ser frenar la pandèmia i a la coordinació, comunicació, vigilància, prevenció, gestió de casos i suport operatiu i logístic, que cal demanar a les autoritats, cal també unir l'esforç col·lectiu de tot el veïnat per assumir l'ajornament fester "el tercer diumenge de Quaresma", i fins i tot si fóra necessari, la renuncia per segon any a la nostra setmana gran.


Ajornament o suspensió total només el temps ho dirà
, però siga el que siga, hem d'evitar de totes les maneres possibles arribar al col·lapse. El present es pot convertir en un futur inesperat més ràpid del que ens imaginem. Esperem poder superar aquest repte aviat per sortir enfortits i que aquesta situació siga prompte només part del nostre record i font d'ensenyament davant futurs reptes.

Temps tindrem per fer festes i festes grans, tots els col·lectius i a tots els nivells, ara ens importa la salut. Estem vivint temps inusuals amb la covid, i  diuen els que saben que, a temps inusuals els hi corresponen mesures inusuals, que malgrat ser gens populars, amb el suport de tots han de servir per a aconseguir tirar endavant i deixar enrere aquest mal somni. Que així siga!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada