La ciutat

La ciutat

dissabte, 9 de gener del 2021

Filomena


Santa Filomena, "la que estima cantar" va ser una verge i màrtir de l'Església cristiana, martiritzada sota l'Emperador Romà Septimí i probablement una de les santes més populars i controvertides de la història del cristianisme; malgrat que la seua festa se celebra a l'estiu, el 5 de juliol, en aquests dies de l'hivern, està prenent gran protagonisme.

Una borrasca o depressió és un tipus de cicló que transcorre per latituds mitjanes, entre 30 i 60º. És bàsicament aire lleuger divergent que tendeix a ascendir. Aquesta massa d'aire fred en el seu nucli, en el seu moviment d'ascens succiona l'aire que l'envolta afavorint la formació de núvols i per la tant la formació de precipitacions.

Quan aquests fenòmens meteorològics es produeixen a partir de ciclons extratropicals que arriben a Europa, generalment entre els mesos de la tardor i l'hivern, s'anomenen borrasques profundes.


Des de l'any 1954 la Universitat Lliure de Berlín amb la finalitat de conscienciar a la societat del gran impacte que poden arribar a produir aquelles en béns i persones, va decidir batejar-les
amb noms diferents cada cicle, emprant un sistema que no feia distincions i posant nom a qualsevol pertorbació seriosa.

No va ser fins al 2017 quan quatre organismes internacionals englobats en el grup Sud-oest europeu, els Serveis Meteorològics Nacionals de Portugal (IPMA), França (Météo-France), Bèlgica (RMI) i Espanya (AEMET), van establir un nou sistema de noms dirigit al públic en general substituint a l'empleat pels berlinesos, de manera que les borrasques de gran impacte ja tenen nom abans de la seva gènesi, fet que afavoreix que la comunicació siga més efectiva davant un episodi advers de vent, fenòmens costaners adversos i problemes relacionats amb la pluja i la neu, emprant-se l'anomenat mètode cremallera, home, dona, home, dona, i així successivament.

Així mentre la temporada passada 2019-2020 van ser Amelie, Bernardo, Cecilia, Daniel, Elsa, Fabien, Gloria, Herve, Ines, Jorge, Karine, Leon, Myriam, Norberto i Odet, les que vam tenir entre l'1 de novembre del 2019 i el 24 de setembre del 2020, l'1 d'octubre de 2020 va donar-se inici a la quarta temporada de nomenament de borrasques amb gran impacte en els països de sud-oest d'Europa.


El llistat de noms preestablerts pels 4 organismes denominats Grup Sud-oest per a aquesta nova temporada 2020-21 contempla opcions que van des de Paula a Filomena passant per Hortense o Ignasi.

I vet per on, en aquests dies inicials de l'any Filomena és la protagonista. Filomena és la primera borrasca de 2021, però no és la primera de la temporada. Ni de bon tros! De fet, tal com índica el seu nom (que comença per la 'F'), és la sisena. Alex va ser la primera, formant-se l'1 d'Octubre, a qui van seguir Barbara, Clement, Dora i Ernest, la darrera, que va formar-se el passat 8 de desembre.


És cert que al llarg de la història, tot i trobar-nos pràcticament a nivell de la mar, ha arribat a nevar en diferents ocasions a Castelló, però per descomptat no és habitual que la neu faça acte de presència en tanta abundància i en tants punts de la província com ho està fent aquesta Filomena, per la qual cosa, no dubtem de qualificar-la com a excepcional, guanyant-se el títol de la primera onada de fred de la dècada que tot just acabem d'iniciar.


Són molt poques les Filomenes que conec, una?, dues?
, però aquells que en coneixen més diuen que es caracteritzen per ser dones que tenen bon humor, molt alegres, comprensives amb les persones que les envolten, que tenen una gran vida social, així com una gran capacitat creativa, a la vegada que complidores de la paraula.

Siga com siga esperem que Santa Filomena ens ajude i la borrasca no ens porte cap desgràcia que no puga solucionar-se, i que Gaetan, Caietanus?, la propera de la llista, tarde molt en arribar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada