La ciutat

La ciutat

dimarts, 18 de gener del 2022

El "farol" del fanal... seguim esperant.

No és aquesta la primera vegada que porte aquest indret i aquest fanal a aquestes pàgines. Ho he fet en més d’una ocasió. Concretament la darrera va ser tot just hui fa 192 dies, el dissabte 10 de juliol de l’any que tot just acabem de deixar. Amb el titol “La farola de Castelló” parlava de la dificultat de modernitzar la il·luminació dels espais públics de la ciutat sense perdre el sabor tradicional. Hui vull deixar  constància de l’encert del canvi, i de l’espera…

És sabut quer a Castelló l’any 1837 va aixecar-se la muralla lliberal per defensar la ciutat de les amenaces Carlistes, una nova construcció defensiva que no es va limitar a envoltar l'antiga vila medieval, sinó que també va pretendre protegir els ravals. A l'oest d'aquella muralla liberal, es van projectar les rondes de la Magdalena i del Millars, a fi que esdevingueren el nou traçat del camí ral que unia València amb Barcelona.

Al lloc on s'iniciaven les dues rondes i finalitzava el carrer Calvari (actual Saragossa), va sorgir un gran descampat sense cap al·licient perquè els nostres avantpassats es decidiren a fixar-hi la seua residència.Aquella enorme esplanada, probablement la major de Castelló durant l'últim terç del segle XIX, es va utilitzar per albergar tota mena de solemnitats. El dia 3 de desembre de 1891, l'Ajuntament presidit per Mariano Madramany Ferrer, va acordar que l'enclavament passara a anomenar-se plaça de la Independència. Aquell va ser l'indret elegit l'any 1924 per celebrar el solemne acte de coronació de la Patrona de la ciutat, la Verge de Lledó.


Dos anys més tard, l'alcalde Salvador Guinot, va anunciar per recordar per sempre el moment de la coronació, la instal·lació d'un fanal de ferro forjat espectacular, molt del gust dels corrents artístics i constructius de l'època. Un monument que es va dissenyar i construir al taller de José María Sáez López i es va convertir, de manera immediata, en un dels emblemes de la ciutat.

"Una farola" rematada amb quatre braços amb dracs que sostenen quatre fanals. En la part superior del monument apareix un cinqué fanal sobre elevat, construït també amb ferro. Tot el monument es va fer descansar sobre un pedestal de pedra de Borriol, amb una placa de marbre, recordatori de la coronació.

Han passat més de 90 anys de l’aparició de “la farola” i crida l'atenció que el monument no presente a penes deficiències estructurals, tot i que si ens fixem una mica quan passem pel seu voltant, i des de fa un bon grapa de mesos, més de mig any segur, observem que un dels quatre fanals que pengen dels quatre braços del monument ha desaparegut, deixant "coixa" l'estètica de la figura. Segons sembla, una forta ventada va ser la causant del despreniment del fanal i que, aquest, recollit per l'ajuntament, està en procés de restauració, o no.


El cas és que, en els darrers mesos i des de l'ajuntament s'ha procedit a la transformació del mapa lumínic públic en un sistema més eficient, sostenible, precís i intel·ligent, renovant amb tecnologia LED els punts de llum que integren  l'enllumenat urbà de la ciutat.

La substitució de l'enllumenat conformat per llums de vapor de sodi, que produïen un color groc brillant, també fa unes poques setmanes va arribar a "la farola" i en consonància amb la resta de la il·luminació de la ciutat, els fanals que conformen aquest monument, van canviar-se per un sistema de leds, molt més sostenible.


Però
, malgrat la bona disposició mostrada públicament per la regidora de patrimoni, en el moment en que va presentar-se el canvi d’il·luminació,  afirmant que la peça que li faltava al fanal seria reposada aprofitant el canvi de llums, ens adonem que aquest s'ha completat i el fanal, no s'ha reposat; de manera que, sent veritat que el canvi lumínic ha modernitzat "la farola" sense perdre gens ni mica el seu sabor més antic, aquesta contínua a hores d’ara incompleta.

Amb el pas dels anys i la lenta, però imparable transformació de la nostra ciutat, la plaça de la Independència és un dels llocs que conserva l'aroma del temps passat i on sobreviuen records d'esdeveniments inoblidables. Fins quant haurà de seguir estant coixa de llum?

 

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada