La ciutat

La ciutat

dissabte, 26 d’agost del 2023

Els ha eixit la loteria.

És ben sabut per tots que les probabilitats de guanyar el premi gros en qualsevol mena de loteria, són força baixes i que, en general, els jocs d'atzar són una quimera. Es comercialitzen per fer diners, no perquè aquell que hi juga guanye. Els únics que se'n beneficien, per regla general, són l'Estat o les empreses que els organitzen.

Així, i per fer-nos una idea aproximada de les possibilitats de premi, només cal fer una comparativa, si entre tots els cabells del cap només tinguérem una única cana, la probabilitat d'arrencar-nos-en un pèl i que fora eixa cana és la mateixa que la que ens toque la grossa, tota una casualitat.


I justament açò és el que he pensat quan aquest matí he llegit la notícia
: "Activada la rehabilitació de cinc barris de Castelló per 17 milions d'euros". I és que l'equip de govern municipal, sembla ja té llesta l'execució del Programa d'Ajuda en Matèria de Rehabilitació, Residencial i Habitatge Social del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, i que suposarà una inversió global de més de 17 milions d'euros, 14 procedents de la UE a través de l'àrea d'Habitatge de la Generalitat Valenciana, i els tres restants aportats del fons del pressupost de l'Ajuntament, per beneficiar inicialment, en el cas del nucli urbà,312 vivendes i 5 locals de l'antic grup Rafalafena, hui grup 5 de novembre, 128 habitatges i quatre locals del Grup Cernuda i Velasco, antic Grup Ramiro de Ledesma i 120 vivendes del grup Sequiol, antic Colorines, a més de 18 i 16 habitatges dels grups Jose Antonio i mar Mediterrani del Grau, en total, 594 habitatges i 9 locals.


Aquest fet vindrà a suposar la renovació integral de les cases
, totes elles de gran antiguitat i amb múltiples mancances residencials, a més d'estar ubicats a zones deprimides i pertànyer a famílies vulnerables. Una, sens dubte, molt bona notícia, tot i que inicialment sembla més que sorprenent, ja que a la vegada que l'ajuntament anunciava la rehabilitació, també feia públic que està estudiant i valorant assumir el 100% del cost del conjunt de cadascuna de les reformes. Això implicaria que seria el consistori el que es faria càrrec del 10% del cost que inicialment estava previst que assumiren els propietaris.

Si estem parlant d'aproximadament d'entre 25.000 i 30.000 euros els que corresponen a cada habitatge, podrem dir que als propietaris afectats, els hi ha eixit la loteria- sense jugar, tant és així que, a partir de ja, començaran a rebre una notificació informant-los que són ells els beneficiats i convocant-los a una reunió per explicar-los els detalls del procés, els terminis i , sobretot en referència a les obres, que va a fer-se i quan.

Diuen que per no perdre les subvencions europees aquests projectes de rehabilitació hauran d'estar enllestits abans del mes de març de 2026, per la qual cosa, no pot perdre's molt de temps, si realment es fa tot el que està previst, que inclou tant la millora de l'eficiència energètica dels immobles, com l'accessibilitat, l'estat de conservació i manteniment o la millora de la seguretat d'utilització i la digitalització integral dels edificis, i tot, sense costar un euro als veïns. Els ha o no eixit la loteria?

Que els veïns afectats puguen tenir a les seues cases abans de les festes de la magdalena de l'any 2026 entre d'altres millores la instal·lació de plaques fotovoltaiques per a autoconsum., la col·locació de doble aïllament a finestres o el canvi de les instal·lacions elèctriques i sense cap despesa, és una bona notícia, tot i que, per altra banda,  discriminatòria per altres veïns, com aquells que viuen als barris de Sant Agustí, la Guinea, Crèmor, l'entorn de l'avinguda Tombatossals o la zona situada davant de l'Hospital que, tenint els seus habitatges característiques semblants, veuran com, en aquesta ocasió la grossa de la loteria els hi passa sense "tocar-los".

Faig vots perquè el nou equip de govern faça tot el possible i l'impossible per gestionar el més aviat que nous barris "pessiguen" alguna ajuda semblant, sense oblidar-nos que aquestes ara aconseguides són la recollida del fruit d'allò que va sembrar en el seu dia, juny del 2022, l'antic equip de govern. Des d'ací felicitar els afortunats i el meu desig, que vegen prompte a les seues cases les realitats de les noves millores.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada