La ciutat

La ciutat

dijous, 24 d’agost del 2023

Espais bioclimàtics.

Fa calor, és estiu, és agost i fa molta calor; és el que toca ara i ací. Res nou, o sí? Perquè diuen aquells que controlen les estadístiques que, de calor en fa més que mai, que en els darrers dies s'estan batent no se quants rècords; i si ho diuen de manera tan contundent, veritat serà. Jo de calor, com supose tots vosaltres, en tinc bona cosa, no sé si més o menys que l'agost de l'any passat, perquè no faig estadístiques del meu cos, però tan de nit com durant el dia no pare de suar i estar desficiós.

Existeix una ciència, la bioclimatologia que estudia la reciprocitat entre el clima i la distribució dels éssers vius a la Terra, en aquest cas entre la calor i el gènere humà, i més en concret com les persones podem fer front a aquests episodis de calor.

La calor antròpica o cosa que és el mateix, el sobrecalfament causat per acumulació en l'atmosfera dels gasos emesos pels vehicles, la manca d'humitat pels llargs períodes de sequera, de falta de pluja, o el mur que fan les mateixes edificacions, provoquen que a Castelló, en aquests dies, patim un efecte illa, fent que l'aire es torne més càlid i, si li unim l'augment de superfície pavimentada i altres activitats que generen energia calorífica, la sensació tèrmica és inaguantable.


És veritat
que cada dia que passa sentim parlar més d'habitatges sostenibles, immobles ecològics o cases bioclimàtiques, però el nombre d'habitatges eficients, que pal·lien els efectes de la calor són, a hores d'ara a Castelló, encara una minoria. Vistes així les coses, el ventall, el ventilador i, cada dia més els aires condicionats són els elements als quals els veïns ens agafem  per rebaixar el nostre grau de calor.


Disposem també d'unes altres maneres de fer front a aquestes temperatures, unes tradicional
s, que ja "gastaven" els nostres besavis, avis i pares, des de passar la temporada estiuenca a l'alqueria o al maset, aquells que s'ho poden permetre, fins als desplaçaments curts, per unes hores, als indrets públics comuns, entre d'altres el pinar del Grau, els voltants de l'ermitori de la Magdalena, el parc de Ribalta i els voltants de la basseta dels peixets, la ribera del riu Millars o la platja; al costat d'aquestes, les noves maneres de combatre les hores de més calor fruit de "la modernor", de l'evolució dels comerços del poble, els anomenats espais bioclimàtics comercials, les grans superfícies i espais dels establiments de l'Estepark o la Salera, així com els establiments de les cadenes més internacionals ubicats al centre de la vila, tots ells dotats dels més moderns sistemes de climatització que, a la vegada que ens permeten "curiosejar", ens ajuden a baixar la nostra temperatura corporal.

No sé si aquests espais o les diferents empreses que els ocupen hauran fet estadístiques del nombre de vendes en relació amb el nombre de visitants, sobretot els dies de més calor, però estic segur que, en aquests dies d'agost, en què la calor "aprete més", les visites hauran augmentat, tenint els meus dubtes si s'haurà notat també en el nombre de vendes, pensant que estem a final de mes i l'economia de moltes famílies, en aquests dies, és quan més es ressent.


En cas de ser així, els nous espais bioclimàtics públics s'hauran convertit, també a Castelló com ocorre en altres llocs del territori espanyol, en refugis climàtics, un fenomen real del segle XXI, on els veïns acudeixen per resguardar-se de les altes temperatures, "perquè s'està molt millor que al carrer o a casa".

Front aquesta realitat una proposta pel nou equip de govern municipal, què tal si les places públiques tingueren més arbrat i més fonts d'aigua potable? I què tal sí, aprofitant que els carrers més cèntrics i comercials de la vila són prou estrets, es posaren uns tendals que augmentara l'ombra i facilitara el passeig?

De segur que tindríem un avanç considerable i augmentarien els refugis i espais bioclimàtics, sense oblidar-nos dels nous espais bioclimàtics privats, dels comerços, que a hores d'ara ja s'han convertit en un refugi enfront de la calor i constitueixen una manera diferent d'oci d'estiu. Refresqueu-vos com pugueu, el patir s'acaba, ara, per fi, s'anuncia que la calor extrema té els dies comptats...

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada