La ciutat

La ciutat

divendres, 11 d’agost del 2023

Gaiates de mà... No anem bé.

 La Gaiata és l'element diferenciador de les festes de la Magdalena. Això ningú ho discuteix, raó per la qual cal potenciar-la des de tots els àmbits. Com a monument és l'element representatiu i aglutinador de les Comissions de Sector, veïns que dediquen molts esforços i s'identifiquen amb les obres artístiques anuals i representatives: Gaiata de Sector i Gaiata Infantil.

També des de l'oficialitat es potencia aquest element diferenciador, la Gaiata de la Ciutat, convertint-lo en l'eix central identificatiu de la setmana festera, ocupant un lloc preeminent, un espai al centre de la ciutat, pel gaudi i satisfacció de tot el veïnat i visitants forasters.

Monuments grandiosos, espectaculars, cridaners fruit de la imaginació dels artistes gaiaters en recrear la llum, l'element bàsic de l'evolució festera d'un record més modest, les "antigues lluminàries" que acompanyaven els romeus a l'entrada de la ciutat en el retorn de la romeria, després de la processó i desfilada de penitents; gaiates individuals, portades a mà, que a poc a poc i amb el pas del temps van anar arraconant-se i desapareixent a favor de les noves creacions.


Després d'un intent de recuperació d'aquestes gaiates de mà, individuals realitzat fa uns anys, amb la creació per part de l'ajuntament de noves gaiates individuals, realitzades amb uns materials que les feien més lleugeres que les antigues, però que per diferents circumstàncies no va arribar a "prendre cos", va tornar només uns anys després a fer-se un nou intent, ara en forma de concurs, que comptant amb el suport del Patronat de Festes, arriba ara ja a la seua novena edició.

Un concurs que busca incitar al veïnat, siga de manera individual o mitjançant els diferents col·lectius culturals, festers o de qualsevol classe, a crear i presentar les seues propostes. Sens dubte una bona idea per fomentar la gaiata individual. Però per aconseguir un nombre significatiu d'obres presentades i una qualitat digna, calen unes bases que "conviden" a fer l'esforç i, malauradament, a parer meu, les hui aprovades pel Consell Rector de Festes, estan molt lluny de ser les millors.


Unes bases discriminatòries
, diferenciant entre grups; d'una banda, una categoria assignada a les comissions de sector, d'altra la resta, associacions, ens vinculats i persones individuals. Per què aquesta diferenciació? Amb l'agreujant dels premis, que independentment que els considere insuficients si es vol obtenir un bon treball, amb bones idees, materials i dedicació, 1200 euros en total, distribuïts en 400, 300 i 200 euros pels tres primers en el cas de les comissions i un únic premi de 300 euros per l'altra categoria, són unes quantitats ridícules. I si no vols caldo dues tasses, els guanyadors es comprometen no només a cedir-les temporalment, si més no també a aportar portador ben abillat en aquells actes en què les gaiates hagen de desfilar.

A més a més, amb uns terminis curts, massa curts per la presentació de les obres, menys de 15 dies. El termini acaba l'1 de setembre. O una de dues, o les gaiates individuals ja han d'estar enllestides o difícilment qualsevol persona o entitat que vulga participar ho podrà fer; ho té més que difícil, jo diria quasi impossible. Per què aquesta pressa? Sembla que des del Patronat Fester volen lluir-les ja als actes festers del mes de setembre... Les presses no són bones per ningú.


Molt em tem que el concurs quedarà reduït a l'única participació de les Comissions de Sector,
per a qui destinar per al nou disseny alguna part modificada dels materials ja emprats tal vegada en monuments anteriors, no supose massa entrebancs i si una manera d'aconseguir alguns euros més, amb la qual cosa, el concurs i la seua darrera finalitat, la participació, quedarà coix, massa coix.

Per a acabar-ho d'arrodonir cal fixar-se en el que diuen les bases sobre el jurat que, naturalment, ha de resoldre el concurs. Crida l'atenció el nombre de membres, 20 en total, la presidenta del Patronat i 19 "experts". Independentment que em semble excessiu el nombre de persones per un concurs tan simple, dinou són el nombre de comissions de sector, no serà massa coincidència?

Llàstima, tant de bo estiga errat, però crec que aquest concurs, tot i estar obert a tota la ciutadania, està fet a mida només de les comissions, i això, ni és bo per la festa ni per ningú. No, no anem bé.

3 comentaris:

  1. Hay mucho margen de mejora en este concurso. Y sinceramente creo que valdria la pena impulsarlo más pues en estos pequeños monunentos, gente que empieza puede dar pasos interesantes.

    Por poner un ejemplo a título personal. En 2019 conseguimos el primer premio concursando de forma independiente por lo que costeamos nosotros la gaiata. Sobre el dinero del premio te aplican una retención y al final perdimos dinero. Luego has de dejar la gaiata en el Palau, que en cierto modo es un honor (yo así lo entiendo), pero valdría más la pena si fuera un museo como toca y que la gente pudiera ver tu trabajo bien cuidado y bien mantenido.
    Luego en 2021, participando en esta ocasión con una gaiata, el dinero del premio tampoco cubrió gastos.
    Al final como artista doy las gracias de que algunas comisiones se planteen hacer algo bien a sabiendas de que ni ganando recuperan inversión. A nivel particular o de otros entes es comprensible que no haya mucho interés.

    ResponElimina
  2. Toda la razón. En el Consell Rector se ha tratado, pero haces muy bien exponiéndolo aquí en público. Además, como he comentado en el Consell, se ha eliminado del jurado a los representantes de las gaiatas para poner a 19 personas a su criterio. Si queremos potenciar la gaiata mal vamos.

    ResponElimina
  3. Yo me lo guiso, yo me lo como. Si que va bé, igual se'n presenten 19 i el de punta.

    ResponElimina