La ciutat

La ciutat

dijous, 19 d’octubre del 2023

"A posta" o volent...

L'Institut Valencià de Cultura (IVC) és una entitat de dret públic que depén de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport i que té entre altres finalitats la promoció i difusió de les arts escèniques, musicals i audiovisuals, en totes les seues varietats.

De manera que el seu objectiu fonamental és el públic, el ciutadà, a qui va dirigida tota la seua programació i accions, bé en gestió directa en els espais propis i festivals. o bé en gestió compartida, conveniada o mitjançant ajudes allà on no disposa d'espais de la seua titularitat.

En el cas de Castelló desenvolupa les seues accions a través de 7 espais: l'Auditori i Palau de Congressos, La Filmoteca al Paranimf de l'UJI i del Teatre del Raval, l'Espai d'Art Contemporani, el museu de Belles Arts i el Teatre Principal, a més a més del Palau de Congressos de Peníscola.


Per facilitar l'accés a la programació de les diferents seus, des de fa uns anys, s'edita de manera trimestral, tant en format físic, paper, com digital, web, una agenda cultural,
que en el cas del format físic pot recollir-se, a més a més de les diferents seus, en alguns altres espais culturals de la ciutat, podent descarregar-se directament del web.

El passat mes de setembre, com és habitual, en el marc del Teatre Principal, el director general de Cultura, el senyor Sergio Arlandis, y el director general del IVC, el senyor Abel Guarinos, van presentar la programació corresponent al quart trimestre; més de 100 activitats dirigides a públics diferents amb l'objectiu d'apropar la cultura a tota la societat castellonenca.

Una programació que vaig conéixer amb detall, accedint al web i que podeu si us ve de gust consultar de manera fàcil punxant en aquest ENLLAÇ

Per raons que no vénen al cas, estava interessat a veure el dia i l'hora en què s'anava a representar al Teatre Principal de Castelló el retaule nadalenc del "Betlem de la Pigà" per la qual cosa, accedint en concret a la programació del TEATRE PRINCIPAL vaig obtenir la informació desitjada.

Ara, un mes després, arriba a les meues mans la programació en format paper. En ella i seguint un bell costum apareix una presentació a càrrec del Vicepresident Primer i conseller de Cultura i Educació el senyor Vicente Barrera, on entre altres propostes diu que "és un aparador on exhibir el millor de la nostra creació i de les nostres tradicions", però que, per oblit, negligència o tal vegada alguna altra raó, no apareix per cap lloc la informació referida a l'esmentat espectacle del Betlem.

Puc arribar a entendre que oblidar de manera ocasional dades o esdeveniments importants o cometre errors puntuals en activitats programades no és estrany, però que això passe amb una representació d'una activitat, d'un espectacle, la programació del qual està més que tancada des de fa un bon grapat de mesos, no té nom.


No vull trobar culpables de l'errada, de l'oblit, que de segur hi haurà, no és important, o si?, però el que si és menester, caldria, seria fer una rectificació oficial,
reconeixent com a mínim, que no hi ha hagut cap intenció amagada; d'aquesta manera es farien una mica creïbles les paraules amb què l'honorable Barrera acaba la seua presentació "...amb el propòsit de contribuir al nostre enriquiment com a societat".

El Betlem de la Pigà no necessita massa "propaganda". La societat castellonenca fa anys que l'ha fet seu i que ompli el teatre en cadascuna de les seues representacions anuals, però això no està renyit amb una informació exacta i acurada.

Si ara ha passat amb el Betlem qui ens diu que no pot tornar a passar amb qualsevol altre espectacle programat? Cal, sense buscar massa responsabilitats, aprendre de les errades i, sobretot, intentar que no torne a ocórrer... De no ser així caldrà creure allò de "pensa mal i encertaràs".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada