La ciutat

La ciutat

dimarts, 10 d’octubre del 2023

Aguantar al sol...

Quan arriba l'estiu, sabem gairebé instintivament que ens hem de protegir del sol. De fet, al pic del dia, podem apreciar perfectament com la radiació solar fa efecte sobre la nostra pell en tan sols uns segons d'exposició.

Cal evitar, per tant, que l'exposició al sol els dies en què aquest "pega fort" siga prolongada i, evitar en el possible la llum solar directa, ocupant un lloc a l'ombra. A més, cal usar roba protectora, ulleres i protecció solar, especialment entre els 10 i les 14 hores, quan els rajos del sol són més intensos. Aquest són consells bàsics, recomanacions, de qualsevol institut nacional de salut.

A Castelló, en aquests primers dies d'octubre estem tenint unes temperatures més pròpies dels mesos de juliol i d'agost que de l'inici de la tardor. També està demostrat que els efectes de la calor sobre la salut es produeixen més per una exposició prolongada a una temperatura alta, que per una exposició puntual a una temperatura màxima.


Ahir al matí, van tenir lloc a la nostra ciutat els actes centrals programats per festejar el 9 d'octubre,
concloent en un concert de la banda municipal al cor de la ciutat, a la Plaça Major. Tots sabem que la plaça Major de Castelló és una plaça dura, amb molt de formigó i gens de verd i que, al migdia, quan els sol li dóna en ple, la temperatura que pot assolir-se en aquell indret és altament superior a la mitjana de la resta de la ciutat.


Com era lògic i de rebut, el concert va estar presidit pels màxims representants polítics del pobe, amb l'alcaldessa i els membres de l'equip de govern al seu capdavant, acompanyats per les màximes representants festeres, les Reines i Dames de la ciutat, majors i infantils, que, estoicament i, en alguns casos ventall en mà, van aguantar tot el programa.

Evidentment tots els assistents van patir calor. Alguns, els que voluntàriament assistiren, el públic, van buscar la poca ombra que proporcionaven els murs del mercat; la resta, les autoritats i festers van romandre al sol molt més temps del que és recomanable.

Tots, segurament, van suar, però mentre les autoritats anaven abillats amb uns vestits més o menys vaporosos que, en certa manera, facilitaven la seua transpiració, les regines i dames, "mudades" amb el vestit de castellonera, van haver de suportar i patir una situació gens agradable.

I si les festeres majors assumien que aquella situació podia anar associada al fet de ser "la representació oficial de la dona castellonera", i van poder arribar a fer realitat aquella frase de "càrrega que plau, no pesa", les més menudes, des de la regina fins a la darrera de les seues dames, van "patir" més del que calia.

No crec que, "amb la solana que caía" fóra necessària i imprescindible la presència de les xiquetes al llarg de tot el concert de la banda, assegudes al sol. Tal vegada des del mateix equip de govern, des de la Junta de Festes o des del mateix protocol de l'ajuntament, s'hauria d'haver habilitat una zona d'ombra o millor encara, haver dispensat de l'assistència a l'acte de les més menudes, més enllà de les fotografies inicials commemoratives.

Amb les normes no escrites i el protocol passa sempre el mateix. No haguera estat igual si les "xiques" hagueren assistit a l'acte amb vestit de carrer? Tan important era que lluïren ahir el vestit de castellonera? Què era protocol·lari, la fotografia o l'assistència? A qui beneficia que Regines i Dames anaren vestides de castellonera? Amb quina finalitat va fer-se que passaren més calor de l'estrictament necessària? I qui va ser el responsable? Aquestes i moltes preguntes semblants van escoltar-se al llarg del matí als voltants de la plaça...


I jo em pregunte,
que pensarien les mares de les xiquetes quan, més enllà de les tres de la vesprada arribarien a casa i les veren, sota la gran quantitat de roba que portaven al damunt, suades "com a polls"?

Hem de donar gràcies a Déu i a tots els sants i santes, començant per Sant Dionís, a qui ahir també se celebrava, que no hi hagué cap lipotímia ni insolació, tot i que la sensació de cansament i esgotament, ningú va dubtar que el tingueren, per l'increment excessiu i sense substància que van sofrir en la seua temperatura corporal, manifestat externament en la coloració de la cara.

Portar roba lleugera i de color blanc, gorres i un calçat que transpire, si no es pot evitar la presència en un acte en les hores de més intensitat de sol i calor o ubicar les xiques en un lloc una mica més fresc, a l'ombra, haguera estat suficient, però, malauradament, ningú ho va tenir present. Llàstima. Per aprendre no hi ha res millor que perdre. Prendrà algú nota? Temps al temps...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada