La ciutat

La ciutat

dissabte, 14 d’octubre del 2023

Sí, però no!!!

Increïble podria ser també la paraula apropiada per encapçalar aquest comentari. Costa d'entendre, però eixa és la realitat.

Una oficina de turisme per definició és un centre d'informació que està a disposició dels usuaris, turistes, o que volen fer turisme pròximament, per obtenir informació detallada sobre la destinació en qüestió. Entre les seues funcions destaquen a més de la propagandística, brindar recursos informatius, presentar els atractius del lloc i proporcionar informació variada i d'interés. Segons la tipologia poden ser des d'internacionals a locals i permanents o temporals i per la seua gestió de titularitat privada o pública.

Fa ja més de trenta anys que l'antic Institut Turístic Valencià, organisme de gestió de la política turística del nostre País Valencià, creat l'any 1985, va ser substituït per la xarxa Tourist Info, assolint en l'actualitat, les 200 oficines, de les quals, entre temporals i permanents localitzem a la nostra província un total de 76. Més en concret, a Castelló ciutat, en trobem quatre, una temporal, amb servei a l'estiu, ubicada a la platja del Gurugú, i tres permanents, al Grau, a plaça de l'Herba i a l'estació de Renfe.

És ben sabut que la gaiata és el símbol per antonomàsia de la ciutat de Castelló i té com a funció rememorar aquells gaiatos il·luminats que van utilitzar els avantpassats de la ciutat quan van descendir des del turó de la Magdalena fins a la Plana de Castelló; de manera que en origen, cada gaiata de les antigues, portada a mà, havia d'incorporar tantes llums com a veïns, caps de família i familiars, acudiren a la romeria sota el seu aixopluc.


Per mantenir aquesta tradició fa uns anys va instaurar-se el concurs de "gaiates de mà"; d'acord amb les bases del darrer d'aquests concursos, i amb la finalitat de donar visibilitat durant tot l'any al monument principal de les festes de Castelló, s'estableix que les obres guanyadores dels tres primers premis podran ser emprades al llarg de tot l'any per participar en exposicions o fires turístiques.

Conegut el passat mes de setembre el veredicte del jurat, que considerava les gaiates de mà presentades per les comissions de sector 8 Portal de l'Om, 19 la Cultural i 7 Cor de la ciutat, com a primer, segon i tercer premi respectivament, va fer-se pública la decisió de l'alcaldessa, la senyora Carrasco, que foren exhibides al vestíbul de l'edifici noble consistorial, el primer premi, i a les oficines d'informació turística el segon i tercer, amb l'objectiu de donar la màxima visibilitat als monuments al llarg de tot l'any i no tan sols la setmana de festes.

Així des del passat6 d'octubre la gaiata de mà del Portal de l'Om ocupa un lloc preferent a l'ajuntament a la vista de veïns i forasters; des d'ahir 13, la gaiata del sector Cor de la Ciutat, ha quedat instal·lada al tourist info de Renfe, donant per suposat que la tercera, la corresponent al segon premi, la presentada per La Cultural, estarà ubicada o ho serà en els dies vinents, al tourist info de la planta baixa de la Casa Abadia.

Una bona iniciativa, una bonica manera de traure-li un nou partit a les oficines de turisme, on a partir d'ara, no només s'oferirà informació turística sinó que també es podrà visualitzar què és una gaiata, com és i tota la seua bellesa.

Però, sempre hi ha un però, resulta frustrant que dels visitants que arriben a la ciutat en tren i vulguen conéixer la informació turística i a la vegada contemplar la gaiata guanyadora del segon premi, només seran afortunats aquells que ho facen entre les 10:00 i les 14:00 hores, de dilluns a divendres. Ni a les vesprades, ni els caps de setmana, que, per lògica són els dies en què més forasters puguen visitar-nos les portes de l'oficina romanen tancades.


I si parlem de la visita a la gaiata de mà de la Cultural, cal tenir present de no fer-ho ni la vesprada dels dissabtes ni els diumenges o festius, ja que l'oficina de la casa Abadia, roman tancada i barrada.

Amb una mica més de sort, sobretot si hi ha algun esdeveniment polític o social, podrà contemplar-se a les vesprades o en cap de setmana l'obra guanyadora ubicada al vestíbul de la casa consistorial.

Més val això que no res, d'acord. Si, senyora alcaldessa, una bona idea, però que es queda curta, molt curta, massa curta, i que, en cas de no buscar-li altra solució per donar-li una major visibilitat es quedarà en un intent de "quedar bé", en una escenificació, en un gest "de cara a la galería" i res més.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada